Italialaisia makuja

Uusi italialainen keittokirjamme Mamman parhaat herkut inspiroi meitä toteuttamaan päivällisen perinteiseen saapasmaiseen tyyliin.

Kokonaisuus oli kerrassaan herkullinen, mutta tällä kertaa pääruoka kuitenkin jäi alku- ja jälkiruokien varjoon. Leipä-tomaattikeitto herätteli ruokahalua paremmin kuin hyvin ja panettonevanukas – rakkaan pappilan hätävara -herkkumme italialainen vastine – jäätelön kera kruunasi välimerellisen ateriamme. Pinaattikannelonit sen sijaan hyvästä maustaan huolimatta olisivat kaivanneet (lihaisaa?) kumppania rinnalleen.

Kun musiikkina käytimme jo tutuksi tullutta Italian Dinner Music -kokoelmaa oli tunnelma miltei kuin aidossa italialaisessa ravintolassa.

Buon appetito!

Pappa al pomodoro (Leipä-tomaattikeitto)

(3 annosta)
150 g vaaleaa leipää
0,6 dl kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl tuoreita salvianlehtiä suikaleina
2 valkosipulinkynttä kuorittuina ja pieniksi pilkottuina
400 g kuorittuja tomaatteja tölkistä
0,5 tl sokeria
1,1 dl kuumaa vettä
suolaa ja pippuria
25 g parmesaaniraastetta koristeluun

Paloittele leipä karkeasti noin 2,5 x 2,5 cm:n kuutioiksi. Kuumenna paksupohjainen kattila keskilämmöllä. Pane siihen kanaliemi, öljy ja salvia ja hauduta, kunnes liemi on kiehunut puoliksi kokoon. Lisää leipäkuutiot ja valkosipuli, nosta lämpö kuumaksi ja paista, kunnes kaikki neste on imeytynyt ja leipä alkaa rapeutua. (Meillä leipä ei tosin rapeutunut lainkaan, mutta pehmeät sattumat keiton seassa olivat mukavan tuntuisia suussa.)

Lisää tomaatit ja sokeri, hämmennä ja hauduta 15 minuuttia. Lisää kuumaa vettä, kunnes keitto on mieluista, sen tulisi olla sakeaa. Hauduta vielä minuutti. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria.

Annostele keitto, ripottele päälle parmesaaniraastetta ja tarjoa.

Canneloni agli spinaci (Pinaattikannelonit)

(4 annosta)
600 g pinaattia
1,5 rkl voita
1 pieni sipuli hienoksi silputtuna
200 g ricottajuustoa
12 kannelonia (pastaputkea)
6 dl valkokastiketta
55 g parmesaaniraastetta
muskottipähkinää
suolaa ja pippuria

Huuhtele pinaatti huolellisesti ja karsi nahistuneet lehdet ja karkeat ruodit. (Itse käytimme pakastepinaattia, joten huuhtelu- sekä perkausvaiheet jäivät väliin.) Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuli.

Lisää pinaatti kattilaan, peitä kannella ja anna lehtien pehmetä. Valuta pinaatti hyvin lävikössä ja pilko se. Yhdistä pinaatti ja ricotta ja lisää joukkoon suolaa ja pippuria sekä muskottipähkinää. Siirrä pinaattiseos pursotinpussiin, jossa on iso terä, ja täytä pastaputket seoksella.

Asettele täytetyt kannelonit vierekkäin vuokaan, peitä valkokastikkeella ja ripottele päälle parmesaani. Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

Dolce di panetto (Panettonevanukas)

100g rusinoita, sulttaanirusinoita tai pilkottuja taateleita
4 rkl brändyä
3 dl maitoa
4,5 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko halkaistuna tai 1 tl vaniljauutetta
175 g pehmeää voita
10 panettoviipaletta (mieluiten suklaalla maustettua) tai vaaleaa leipää kuori poistettuna
4 munaa
175 g sokeria
vaniljajäätelöä tarjoiluun

Pane rusinat ja brandy kulhoon ja anna rusinoiden pehmetä tunti tai kaksi. Lämmitä (älä kiehauta) maito ja kerma pienessä kattilassa ja lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko tai -uute. Anna tekeytyä (pienellä lämmöllä) 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele matala uunivuoka. Levitä voi panettoviipaleille, leikkaa ne vinosti puoliksi ja asettele limittäin vuokaan. Ota pehmenneet rusinat brandystä (säilytä brändy) ja ripottele ne panettoviipaleiden päälle.

Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa. Ota vaniljatanko maidosta ja heitä se pois. Kaada sitten maito ja kerma munaseokseen. Lisää talteen ottamasi brandy ja vatkaa.

Valuta munakastike panettoviipaleille ja painele viipaleita niin, että ne peittyvät kastikkeeseen. Reunat eivät saisi nousta kovin korkealle kastikkeesta. Siirrä esilämmitettyyn uuniin ja paista 30-40 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja vanukkaan pinta on kullanruskea; ota se kuitenkin uunista ennen kuin viipaleet palavat. Tarjoa kuumana vaniljajäätelön kanssa.

One thought on “Italialaisia makuja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s