Soppasunnuntai

IMG_2291Nyt kun lomamatkat ovat taas hetkeksi aikaa historiaa, on hyvä keskittyä hieman kotoisampiin asioihin, kuten kotoisiin kotiruokiin. Pitkästä aikaa on myös ilo ottaa kokeiluun ja käsittelyyn uusi keittokirja, tällä kertaa Marc Aulénin Sopat!

Sunnuntaipäivällisemme koostui valkosipulisaarella kruunatusta lihakeitosta, jota söimme ruisleivän kera. Ateria noudatteli siis sanasta sanaan ravintoloitsija Marc Aulénin ruokafilosofiaa ”Keep it simple!” ja tällä(kin) kertaa voi todeta, että yksinkertaisuus todella on kaunista – tai ainakin maukasta.

Itse olen keittonaisia – ollut koko ikäni – mutta Aleksin preferenssit ruokamaailmassa ovat toistaiseksi olleet hieman toisaalla, ainakin jos puhutaan kirkasliemisistä pääruokakeitoista. Sopat! -teokseen minulla on kuitenkin suuri luotto: kyllä Aleksista sen avulla ainakin hieman enemmän soppamies tehdään!

Kuten Marc toteaa, tämä on ronskia soppaa ja sopii hyvin vahvoista mauista nautiskeleville lihansyöjille. Itse olen Madridin vierailumme jälkimainigeissa viihtynyt viime viikot lähinnä kasvis- ja kalalautasten ympärillä (kyllä, tuo kaupunki oli todellinen lihansyöjien paratiisi ja itse taisin saada pienoisen yliannostuksen), mutta tämän keiton kautta oli hyvä tehdä taas paluu liharuokien ääreen…

Mainittakoon vielä, että valkosipulisaari antaa kivan lisän lihasopalle, mutta toimii varsin mainiosti myös muiden ruokien lisukkeena.

Lihasoppa valkosipulisaaren kanssa

IMG_22874-6 annosta

500-800 g naudan- tai lampaanlihakuutioita
suolaa ja pippuria
150 g sipulia
400 g kiinteää perunaa
2 tl kuminansiemeniä
oliiviöljyä

Kehotamme kokeilemaan maukkaita saaria myös muiden ruokalajien kera.
Kehotamme kokeilemaan maukkaita saaria myös muiden ruokalajien kera.

300 g valkokaalia
150 g porkkanaa

Liemi:
3 oksaa tuoretta rosmariinia
3 oksaa tuoretta timjamia
3 dl valkoviiniä
3 dl olutta
1,2 dl lihalientä
2 rkl sitruunamehua
1 reilu tl sitruunankuorta
3 reilua tl sokeria

Saaret:
4 kokonaista valkosipulia (tai puolikas / ruokailija)
voita
sormisuolaa
kuivaa rosmariinia
juoksevaa hunajaa
oliiviöljyä

Paista lihapalat kevyesti öljyssä. Lisää suolaa ja pippuria.
Laita lihat kattilaan. Lisää liemen ainekset ja keitä lihoja noin tunnin verran.
Pese ja kuutioi perunat, älä kuori. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi valkokaali ja kuori ja viipaloi porkkanat.
Kun lihat kiehuvat, paista sipulit, perunat ja kumina suolan ja pippurin kanssa kauniin värisiksi. Kun liha alkaa tuntua murealta, lisää muut ainekset kattilaan ja anna kiehua vielä noin 20 min. Tarkista ennen tarjoilua, että liha on mureaa.

Uunivalkosipulisaaret:
Leikkaa valkosipulien päät irti, niin että halkaistut kynnet ovat näkyvästi esillä. Laita kokonaiset valkosipulit uunipellille. Päälle tulee oliiviöljyä, nokare voita, sormisuolaa, kuivaa rosmariinia ja hunajaa reippain ottein.
Paista uunissa 200 asteessa noin 20-25 min.

One thought on “Soppasunnuntai

  1. Päivitysilmoitus: Sopat! | Tunnelmallisia makuja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s