Neitsytmatkalla pellavaisessa keittiössä

IMG_0135IMG_4350Pikku hiljaa sitä alkaa ymmärtää, että me oikeasti asumme täällä. Vaikka elämä muuttolaatikoiden keskellä jatkuu edelleen, ovat tavarat nyt niin pitkälti paikoillaan, että halusin kokeilla uuden keittiömme toimivuutta käytännössä. Aleksin jatkaessa huonekaluprojektiaan minä rakensin meille kolmen ruokalajin maistelumenun. Ensikosketus keittiöömme oli positiivinen kokemus; uskoisin että kaksi kokkia mahtuu näihin neliöihin varsin mainiosti.

Valmistin keittiöntervehdyksen, jonka idean sain Kinuskikissan helpot suosikit -kirjasta. Palleroistani tuli maukkaita, mutta suoraan sanottuna uskon, että Kinuskikissan eli Sini Visan alkuperäiset Poropopsit ovat varmasti vielä huomattavasti maukkaampia. Reseptin suluissa mainitut ainesosat ovat niitä alkuperäisiä. Suosittelen kokeilemaan jompaa kumpaa versiota.

IMG_4347Alkuruokana olivat ennestään tutut lämpimät munakoisovoileivät, joita suosittelemme suuresti edelleen. Simppeliä ja maukasta. Pääruokapiiras oli k-ruoka.fi -sivustolta napattu hauska kokeilu, jonka ideana oli yhdistää perinteinen karjalanpiirakka uuteen katkarapu-riisitäytteeseen. Kokonaisuus oli ihan hyvä, mutta vallan maukas täyte olisi mielestämme päässyt täysiin oikeuksiinsa, jos se olisi yhdistetty tavalliseen piirakkapohjaan, joko itse leivottuun tai mikäli mielii päästä helpommalla, kaupan pakasteversioon. Erittäin hyväksi ruokaisan piirakan valmispohjaksi olemme todenneet Pirkan rukiisen piirakkataikinan.

Eipä tällä kertaa muuta, kuin malja uudelle keittiölle – ja ruokapöydälle!

Kinkkupopsit

noin 6 kpl

IMG_434525 g kinkkua (kylmäsavuporoleikkelettä)
1 viipale ruisleipää
20 g purjoa
25 g tuorejuustoa, esim. Italian yrtit tai ruohosipuli (piparjuurituorejuustoa)
60 g ranskankermaa
hienonnettua persiljaa

Paloittele kinkku ja leipäviipale tehosekoittimeen. Viipaloi joukkoon purjo.
Lisää joukkoon tuorejuusto ja ranskankerma. Pyöräytä tasaiseksi massaksi.
Pyörittele massasta pienen lihapyörykän kokoisia palloja. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Kierittele pallot persiljassa ja työnnä keskelle tikku.

Katkarapupiirakat karjalanpiirakoiden tapaan

3 kpl

IMG_4341Täyte:
1 dl pitkäjyväistä riisiä
3,5 dl vettä
1 tl suolaa
(0,5 tl fenkolia) jätin tämän pois, mutta jos pidät mausta, kokeile toki
100 g purjoa
2 tomaattia
180 g ruohosipuli tuorejuustoa
2 kananmunaa
180 g katkarapuja
1 dl tilliä hienonnettuna
0,5 tl mustapippuria

Taikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Keitä riisiä noin 15 min. kannen alla vedessä, joka on maustettu suolalla (ja morttelissa murskatuilla fenkoleilla). Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Lisää se riisin joukkoon ja jatka keittämistä 5 min. Anna riisiseoksen hautua vielä kannen alla noin 5 min.
Kuutioi tomaatit. Lisää tomaatit, tuorejuusto, kananmunat sekä sulatetut ja valutetut katkaravut riisin joukkoon. Mausta tillillä ja pippurilla. (Huom! Täyte on löysää.)
Sekoita taikinan ainekset keskenään ensin puuhaarukalla sitten kädellä vaivaten.
Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinapalat pyöreiksi pohjiksi, joiden halkaisija on 30 cm. Nosta pohjat leivinpapereiden päälle.
Jaa riisiseos pohjille ja levitä se melkein reunoille saakka. Rypytä reunat karjalanpiirakoiden tapaan pyöreiksi piirakoiksi. Leikkaa piirakoiden ympäriltä ylimääräinen leivinpaperi pois, ettei se savua uunissa.
Paista piirakoita uunin yläosassa 250 asteessa noin 15 min. Leikkaa piirakat sektoreiksi. Piirakat voi myös pakastaa.

One thought on “Neitsytmatkalla pellavaisessa keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s