Aamuihminen

IMG_5343IMG_5341Minä olen todellinen aamuihminen. En oikeastaan ikinä herää kellon soittoon – vaan jo tuntikausia aikaisemmin – ja aamun ensihetket ovat minulle ehkä niitä kaikista hedelmällisimpiä aikoja, mitä luovuuteen tulee. Samoin liikuntasuoritukseni sijoitan oikeastaan poikkeuksetta aamuun.

Windows Phone_20150913_005Siitäkin huolimatta, että aamuisin minulla ei koskaan ole kiirettä, minuuttiaikataulutettua aamuohjelmaa pidän suoranaisena kauhukuvana, haluan asioiden tapahtuvan melko samalla tavalla; samanlainen aamupala – toki lukuisine hieman poikkeavine variaatioineen – Helsingin Sanomien seurassa Aleksin viettäessä vielä laatuaikaa höyhensaarilla, sitten erilaisia kirjoitustöitä ja tämän jälkeen päivästä riippuen joko töihin, kuntoilemaan tai muihin rientoihin. Näin ne seuraavat toisiaan, ihastuttavat, rutiinientäyteläiset aamuni.

Aamupalani keskeiset elementit ovat vuosia olleet jogurtti, erilaiset kuitujen lähteet sekä hedelmät, puuroista olen pitänyt aina. Huolimatta jo melko pitkään suosiotaan kasvattaneen raakaruokailun puitteissa vahvasti esilletuoduista tuorepuuroreseptiikoista en ole tullut kokeilleeksi ”virallista”, siis jääkaapissa yön yli, tapaa valmistaa sitä, vaan sekoittanut jogurttiini mitä milloinkin ja syönyt suihini samoin tein. Nyt asiaan on tullut muutos ja jo joitakin viikkoja olen metsästänyt herkullista tuorepuuroreseptiä, sangen vaihtelevin lopputuloksin. Samalla olen löytänyt tieni chia-siementen ihmeelliseen maailmaan ja todella tykästynyt noihin superterveellisiin pikkuruisiin muodonmuuttajiin.

Koska kyseessä on niin sanottu uuselintarvike, toisin sanottuna tuote, jonka käyttö ihmisravinnoksi on ollut vähäistä EU-alueella ennen toukokuuta 1997, suositellaan chian siemeniä käytettäväksi maksimissaan ruokalusikallisen verran vuorokaudessa – ymmärtääkseni lähinnä tuotteen vähäisen tutkimuksen vuoksi. Niin tai näin, itse uskon tämän tuotteen terveellisyyteen, mutta ehkäpä ruokalusikallista enempää ei päiväänsä tarvitsekaan yrittää sulloa, vaikutukset varmasti saavutetaan suhteellisen pienelläkin määrällä.

Eipä siis muuta, kuin chia-siementen kanssa leikittelemään!

Tässä muutama resepti, joista kaksi ensimmäistä löytyivät Karita Tykän Hyvää huomenta -raakaruokakeittokirjasta, kolmannen mukailin Uusia tuulia -blogin tarjoilemasta ohjeistuksesta. Kirjasta sen verran, että sen raikkaus vaatii ehdottomasti tulevaisuudessa tarkempaakin huomioimista, mikä sopii hyvin siihen, että ajatus raakaruoan valmistamisesta on alkanut kiehtoa ja kiinnostaa minua huomattavasti entistä enemmän. Näissä merkeissä tulen siis varmasti kirjoittelemaan vastaisuudessakin.

Kätevä kaurapuuro

1 annos

IMG_5369kaurahiutaleita
chiansiemeniä
mieleistäsi maitoa

Lisäksi:
kuivahedelmiä, kookosrouhetta, marjoja, kanelia, vaniljaa, raakakaakaota jne.

Kaada kannelliseen purnukkaan noin desi kaurahiutaleita. Lisää ruokalusikallinen chiansiemeniä ja sekoita. Kaada päälle maitoa sen verran, että hiutaleet peittyvät selvästi. Lisää mieleisesi lisukkeet ja sulje kansi. Jätä jääkaappiin yöksi.
Aamulla lisää halutessasi maitoa, sekoita ja nauti.

(Mustikka)hillo

reilu 2 dl valmista hilloa

IMG_53622 dl mustikoita tai muita marjoja (itse tein sekoituksen mustaherukoista, mansikoista ja vadelmista)
1 rkl vettä
2 rkl chiansiemeniä
0,5 tl jauhettua vaniljaa
1 tl limetin mehua
0,5 rkl hunajaa

Pane marjat puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin, riko haarukalla ja lisää joukkoon vesi. Lisää joukkoon loput raaka-aineet ja sekoita huolellisesti. Sulje kansi ja pane jääkaappiin hyytymään. Chia sakeuttaa hillon hyytelöityessään.

Huom! Voit käyttää pakastettuja tai tuoreita marjoja, lisää tuoreiden kanssa noin 2 rkl vettä.

Vaniljainen tuorepuuro

1 annos

IMG_53641 dl kaurahiutaleita
1 rkl chia-siemeniä
0,5 tl vaniljajauhetta
2 rkl maustamatonta jogurttia
1,5 dl (manteli)maitoa
lisukkeita oman maun mukaan, itse kokeilin Pirkan marja-gojimarjasekoitusta, joka toimi mainiosti

Sekoita edellisenä iltana kulhossa kaurahiutaleet, chia-siemenet ja vaniljajauhe. Lisää jogurtti ja maito ja sekoita tasaiseksi. Anna puuron turvota jääkaapissa yön ylitse. Tarjoile aamulla esimerkiksi hedelmien, marjojen, pähkinöiden ja/tai hunajan kera. Myös lakattoman lakkahillo sopii hyvin tuorepuurolle kumppaniksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s