Kurpitsaleipää Teemun ja Markuksen tyyliin

IMG_5799Loppiaisaamuna otin ensikokeiluun uuden yleiskoneemme – neitsytmatka tämä tosin ei ollut, Aleksi oli jo aiemmin ehtinyt vempeleen kanssa pizzapohjatouhuun – ja leivoin vehnäleipäjuureeni kurpitsaleipää jo tutuksi tulleen Teemun ja Markuksen leipäkirjan ohjeistamana. Jos edellisellä kerralla leivottu moniviljaleipä oli oikein hyvää, tämä oli vallattoman hyvää ja minua jäi todella harmittamaan, että menin puolittamaan ohjeen ja tekemään vain yhden kappaleen. No, yleiskone tuli myös todettua toimivaksi, joten mikäpä estää palaamasta leivänleivonnan pariin jo hyvinkin pian uudestaan…

Siis suosittelen, niin Teemua ja Markusta kuin ehdottomasti kurpitsaleipääkin.

Kurpitsaleipä

2 leipää

IMG_5804IMG_5798Kurpitsatäyte:
100 g kurpitsansiemeniä
200 g talvikurpitsaa (paino kuorittuna, ilman siemeniä)
2 rkl rypsiöljyä
4 rkl fariinisokeria
1 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä

Taikina:
1,5 dl vehnäjuurta
8,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 dl vettä
3 tl hienoa merisuolaa
11 g kuivahiivaa

Paahda kurpitsansiemenet kuumalla pannulla kullanruskeiksi ja jäähdytä.
Kuori kurpitsa ja paloittele 3-4 cm pituisiksi paloiksi.
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Yhdistä rypsiöljy, fariinisokeri, kaneli ja inkivääri kulhossa. Pyörittele kurpitsanpalat mausteseoksessa, laita leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda uunissa 15 min. siten, että ne pehmenevät. Jos ne näyttävät tummuvan liikaa, peitä foliolla.
Yhdistä vehnäjuuri, jauhot, suola ja hiiva kulhossa ja vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla 1-2 min. Lisää kylmä vesi vähitellen. Taikina on sopivan kosteaa, kun se tarttuu hieman kulhon pohjaan.
Vaivaa taikinaa 18 min. nostaen vaivaustehoa asteella ensimmäisen kahden minuutin jälkeen.
Lisää kurpitsansiemenet ja -palat taikinaan ja vaivaa vielä noin minuutti.
Anna taikinan nousta peitettynä noin 45 min.
Ota taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, jaa kahteen osaan ja muotoile leivät haluamallasi tavalla. (Omasta mielestäni taikina oli sen verran tarttuvaista, että päädyin sangen yksinkertaiseen muotoon, mutta halukkaille erikoisempia muotoja löytyy esimerkiksi Teemun ja Markuksen leipäkirjasta itsestään.)
Anna leipien nousta peitettyinä 45-60 min.
Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen ja pane laakeaan astiaan uunin pohjalle kuumaa vettä. Laita leivät uuniin ja uunin pohjalle kaksi dl vettä. Paista 10 min. Laske lämpötila 215 asteeseen ja paista 15-20 min. Ota vesiastia pois uunista ja paista leipiä vielä 5 min. Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa.

One thought on “Kurpitsaleipää Teemun ja Markuksen tyyliin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s