Syksyllä uutuuskirjoja ilmestyy kuin sieniä sateella. Keittokirjaihmisellä on kova työ kahlata uusien opusten viidakossa; selailla ja lukea, etsiä mielenkiintoisimmat reseptit ja vielä toteuttaa ne käytännössä. Ja silti, vaikka kuinka yrittäisi, aina osa suunnitelmista jää ajatustasolle, aina osa ihastuttavista kirjoista kauppojen ja kirjastojen hyllyille, täysin huomaamatta. Tässä tuskin auttaa se, että tilasin taas uuden ruokalehden – aivan kuin ne edelliset eivät olisi jo riittäneet. No, paheensa kaikilla.
Jälleen yksi mielenkiintoinen keittokirja purjehti näköpiiriin, joten päätin rakennella jonkinnäköisen kokonaisuuden sen tarjoilemista resepteistä. Tällä kertaa jätänkin kyseisen teoksen, Satokauden ruokaa, vielä toistaiseksi sen kummemmin puntaroimatta ja keskityn esittelemään sen pohjalta syntyneitä omia aikaansaannoksiani, täytettyjä palsternakkoja ja sitruunakastiketta. Todettakoon kuitenkin, että vielä en saanut tarpeekseni. Siis toisin sanoen: nämä reseptit vakuuttivat ja paluu kirjan äärelle on toteutuva lähitulevaisuudessa. Kokeilkaapa tekin.
Ja vielä itse palsternakasta: Kovinkaan montaa vuotta en ole sen parissa aktiivisesti ahkeroinut, mutta oikeastaan kaikki nyt mieleen tulevat palsternakkakokeilut ovat olleet maukkaita. Suosittelen siis testailemaan myös muilla tavoin, se maistuu maukkaalta myös miltei sellaisenaan esimerkiksi osana uunikasviskimaraa.
Me söimme täytettyjä palsternakkoja broilerin kera. Rinnalle keittelin mukavan pirskahtelevan sitruunakastikkeen, jonka ohjeistus löytyi niin ikään samaisen Satokauden ruokaa -opuksen sivuilta. Artikkelini otsikossa mainittu opetus tuleekin sitten tässä: Älä tee tätä kastiketta etukäteen, tai mikäli teet, opiskele jostakin, miten tämän tyyppinen kananmunaa ja kermaa sisältävä kastike lämmitetään oikeaoppisesti. Me nimittäin lämmitimme aikaansaannokseni ja sen jälkeen meillä oli annos juoksettunutta sitruunakastiketta. Ja niin kuin ehdin jo iloita onnistumisestani, Aleksi nimittäin vastaa meillä yleensä ottaen kastikepuuhista. No, paremmalla tietämyksellä ensi kerralla…
Täytetyt palsternakat
4 annosta
4 suurehkoa palsternakkaa
oliiviöljyä
suolaa
Täyte:
kypsennettyjen palsternakkojen sisus
0,5-1 dl mantelirouhetta (minä korvasin pähkinärouheella)
0,5 dl korintteja
100 g fetajuustoa
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl tuoretta minttua
1 rkl sitruunankuoriraastetta
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
ripaus chilijauhetta
1 kananmuna
(voita tai öljyä mahdolliseen paistamiseen)
Koristeluun:
1 granaattiomenan siemenet (ei-niin-viitseliäille tiedoksi: näitä löytyy nykyään myös pakastealtaasta valmiiksi käsiteltyinä)
mintunlehtiä
Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
Pese, halkaise ja aseta palsternakat uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Sivele ne oliiviöljyllä ja mausta suolalla. Kypsennä uunin keskitasolla noin tunti.
Kun palsternakat ovat hieman jäähtyneet, koverra ne ontoiksi.
Sekoita kulhossa palsternakkojen sisus, mantelirouhe, korintit, fetajuusto murennettuna, valkosipulinkynsi sekä minttu hienonnettuna, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, oliiviöljy, mausteet ja kananmuna.
Täytä seoksella palsternakkojen puoliskot ja aseta ne taas yhteen. Paahda 250-asteisessa uunissa noin 5 min.
Halutessasi voit myös sitoa puolikkaat yhteen ruoanlaittoon sopivalla narulla ja paistaa ne öljyssä tai voissa kullanruskeiksi.
Viimeistele valmiit palsternakat tarjolle koristelemalla ne granaattiomenan siemenillä ja mintunlehdillä.
Sitruunakastike kalalle tai broilerille
2 rkl voita
0,5 (kevät)sipulia
2 tl sitruunankuoriraastetta
2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa ja sokeria
mustapippuria
1 dl kuohukermaa
2 kananmunan keltuaista
2 rkl (lehti)persiljaa
Koristeluun:
(lehti)persiljaa
Kuumenna voi pienessä kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää sitruunankuoriraaste ja -mehu sekä mausteet.
Vispilöi kerma ja keltuaiset kulhossa ja kaada sitten hyvin sekoittaen kattilaan. Kuumenna seosta samalla vispilöiden, kunnes seos sakenee. Nosta pois levyltä, sekoita joukkoon yrtit ja peitä kannella, ettei kastike jäähdy.
One thought on “Pääroolissa täytetyt palsternakat – ja yksi pieni opetus”