Lasten kanssa leivottua: punaherukkapiirakka

Nyt kun Aleksin isyysloma on tältä erää historiaa ja olen viikon verran ehtinyt elää arkea kahden lapsen kaitsijana, olen tullut siihen tulokseen, että eihän tämä ole paljon entistä ihmeellisempää. No, toinen vasta nukkuu ja syö, toinen elää jonkinlaisessa Lego-leikkien hurmiossa, joten todellisuus taitanee valjeta vasta joidenkin kuukausien päästä…

Miten minä olen ottanut vastaan tämän tilanteeni helppouden, niin leipomalla. Pian ovat kaikki mahdolliset etukäteisvalmistelut ristiäisiin tehtyinä, pakaste ääriään myöten täytettynä. Ja aikaa juhliin lähes kuukausi. Ei paha.

Nyt esittelemäni punaherukkapiirakka, jonka leivoimme yhdessä Pikku-Kokin kanssa erään sateisen aamun keittiöleikkinä, osoittautui yksinkertaisuudestaan huolimatta vallan herkulliseksi, ehdottoman suositeltavaksi vaihtoehdoksi, mikäli marjapiirakan leipomista harkitsee. Piirakan suunnittelija, Kinuskikissa, kutsui leipomusta ”punaherukka-ansaksi”, marjat kun ansautuvat siinä pohjan ja rahkatäytteen väliin. Kekseliästä.

Siis kokeilkaa toki. Marjoja ja rahkamakuja vaihtelemalla tästä saa helposti muokattua erilaisia variaatioita, joita ajattelin minäkin testailla.

IMG_0607-1

IMG_0611P.S. Kun Pikku-Kokki osallistui leivontatouhuun, halusi Neiti-Kokki kantaa kortensa kekoon valokuvausvaiheessa. Näin pääsin pitkästä aikaa taas kokeilemaan kantoliinan käyttöä ihan käytännön työssä ja hyvinhän tuo edelleen toimi, vaikka kannettava onkin uusi. Kyllä kantoliina taitaa olla se ahkeran äidin paras työkalu.

Punaherukkapiirakka

16 annosta

IMG_0600Pohja:
225 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 keltuaista
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Punaherukkatäyte:
7 dl punaherukoita
0,5 dl perunajauhoja

Rahkatäyte:
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
400 g vaniljarahkaa (minä korvasin tämän sitruunarahkalla, joka toimi hyvin)
2 valkuaista

Tee ensin pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset, säästä valkuaiset täytteeseen. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan muutamassa erässä.
Voitele tai vuoraa leivinpaperilla korkeareunainen piirakka- tai kakkuvuoka (ø 24 cm). Levitä noin kaksi kolmasosaa taikinasta vuoan pohjalle ja 4 cm:n verran reunoille.
Sekoita punaherukoiden joukkoon perunajauhot ja levitä pohjan päälle.
Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot keskenään. Sekoita kaikki ainekset sähkövatkaimella sekaisin. Kaada rahkatäyte herukoiden päälle.
Ripottele lopuksi jäljelle jäänyt kolmasosa pohjataikinasta muruiksi piirakan pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 45 min. Suojaa pinta alumiinifoliolla, kun se on saanut sopivasti väriä.

Jätä kommentti