Superhelppo soodaleipä

Ehkäpä yksinkertaisin koskaan leipomani leipä oli soodaleipä, jonka reseptiin törmäsin, kun halusin akuutisti valmistaa keitolle kumppaniksi leivän, eikä ruokavarastoistamme löytynyt hiivaa. Irlantilaista alkuperää oleva soodaleipä ei vaadi vaivaamista tai nostatusta, riittää että taikinan ainekset sekoittaa keskenään ja muotoilee sitten niin halutessaan pyöreäksi leiväksi. Muotoilemisenkin voi toisin jättää tekemättä, ristiviilto taikinan pinnalle riittää. Paistamisen jälkeen leipä tavataan murtaa neljään osaan ja leikata siitä edelleen viipaleiksi.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Mielestäni helppoutensa lisäksi soodaleipä oli vallan maukasta ja rapeaa. Ainoastaan sen hiukan epämääräinen tuoksu epäilytti, mutta tuo johtunee taikinan piimästä ja unohtui heti, kun leipää maistoi.

IMG_4292

Soodaleipä

1 kpl

1,5 dl kauraleseitä
noin 5 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
3,5 dl piimää tai jugurttia tai puolet piimää ja puolet maitoa

IMG_4297

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kaada kauraleseet, noin 5 dl sämpyläjauhoja, suola ja sooda kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Tee jauhoihin kolo ja lisää siihen piimä. Sekoita se pyörittävin liikkein keskeltä aloittaen nopeasti jauhojen kanssa sekaisin kauhalla tai lusikalla.
Kumoa taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja ripottele pinnalle jauhoja. Muotoile pyöreäksi leiväksi aluksi kämmenellä painellen. Lisää jauhoja tarvittaessa. Voit paistaa leivän myös sellaisenaan muotoilematta sitä. Tee pinnalle ristiviilto terävällä veitsellä.
Paista leipä heti 180-200 asteessa 30-40 min. uunin toiseksi alimmalla tasolla. Leipä on kypsä, kun pohjaan koputtaessa ääni on kumea, kopsahtava. Anna leivän jäähtyä ritilän päällä.
Murra leipä neljään osaan ja leikkaa neljännesleivät edelleen viipaleiksi.
Leipä säilyy mehevänä pari päivää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s