Paistettu riisi, kuin aasialainen pyttipannu

Vaikka ruokaa olenkin tullut valmistaneeksi aktiivisesti, liki päivittäin, jo kohta kymmenen vuoden ajan, on silti joitain asioita, joita pitää aina pohtia. Kuten esimerkiksi sitä, kuinka paljon riisiä olikaan sopivasti. Sen olen oppinut, että riisipaketin annosmääriä ei pidä katsoa, ne ovat valtavia. Mutta toisaalta, jos keittää liikaa riisiä, on aina hyvä syy tehdä paistettua riisiä, yhtä lemppareistani mitä ruokaa rippeistä -ajatteluun tulee.

Paistettu riisi on vähän niin kuin aasialainen pyttipannu. Sekaan voi heitellä kasviksia ja lihaa taikka kalaa ihan oman mielen mukaan. Mielestäni parasta tulee kananmunan kanssa, mutta tällä kertaa tein ilman ja toimi tämä hyvin näinkin. Annoksen sydän on soijapohjainen kastike.

Niin hyvää ja helppoa, että kannattaa ilman muuta kokeilla. Mutta odota sen verran, että sinulla oikeasti on sitä ylitse jäänyttä riisiä – tai keitä ne ainakin etukäteen. Paistettu riisi nimittäin vaatii osakseen edellisestä päivästä jääkaapissa muhinutta riisiä. Juuri keitetty tuore ei tässä tapauksessa toimi. Siis hävikkiruokaa parhaimmillaan.

Paistettu riisi

4 annosta

4 broilerin (marinoitua) fileepihviä (Jos haluat marinoida broilerit itse, katso alta resepti inkivääribroileriin, joka sopii tähän mainiosti.)
400 g kaalia (kerä-, kiinan- tai savoijinkaalia)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
puolikas kesäkurpitsa
8 dl kylmää keitettyä riisiä
1 dl herneitä

Seesami-soijakastike:
3 rkl paahdettua seesamiöljyä
3 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl fariinisokeria
(suolaa)
valkopippuria myllystä

Ota broilerit huoneenlämpöön. Jos marinoit ne itse, tee se hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä iltana. Paista broilerin pihvit ja nosta ne odottamaan. Kääri ne folioon tai paista halutessasi erillisellä pannulla, jos haluat niiden pysyvän lämpiminä riisin valmistamisen ajan.
Aloita paistetun riisin valmistaminen seesami-soijakastikkeesta. Yhdistä aineet keskenään ja laita kastike sivuun odottamaan.
Suikaloi kaali. Kuori ja silppua valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri. Leikkaa kesäkurpitsa pienehköiksi kuutioiksi.
Kuullota valkosipulia, kaalia ja inkivääriä pannulla öljyssä sekoitellen, kunnes kaali pehmenee. Lisää loppuvaiheessa kesäkurpitsakuutiot.
Lisää riisi ja jatka paistamista, kunnes riisi rapeutuu ja lämpenee.
Lisää herneet pannuun. Anna niiden lämmetä muutama minuutti. Siirrä riisi-kasvisseos pannun reunoille. Kaada kastike keskelle pannua ja anna sen kiehahtaa. Sekoita kastike paistetun riisin kanssa.
Tarjoile broileripihvien kera.

Inkivääribroileri

700 g broilerin fileepihvejä
4 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pane broilerit marinoitumaan jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi ja nosta ne huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistamista.

Jätä kommentti