Joulu ja leipä = joululeipä

IMG_5680Tervetuloa joulukuu, tervetuloa joulupuuhat, tervetuloa joulutunnelma ja tervetuloa JOULU!

Vaikka ulkona ei siltä näyttäisikään, olemme jälleen siirtyneet yhteen minun lempikuukausistani, joulukuuhun. Kun kalenterit on jo korkattu ja astelemme päivä päivältä kohti juhlista kirkkainta, kotimme sekä näyttää että ajoittain tuoksuukin juuri siltä, miltä näin vuoden pimeimpänä aikana kuuluukin: tunnelmallistakin tunnelmallisemmalta.

Mitä työelämään tulee joulukuu kuitenkin tarkoittaa meille kirja-alan ihmisille erittäin suuresti kaventunutta vapaa-ajan sarkaa, joten pakastimelle on jälleen käyttöä. Olenkin jo aloittanut sen joulukuntoon saattelemisen ja kylmyyden keskellä joulupöytään pääsemistä odottelevat sekä porkkana– että makaronilaatikko. Ne valmistuivat jo perinteisiksi kehittyneillä, sangen maukkailla resepteillä, jotka löytyvät edellisten linkkien takaa.

Tänä jouluna – kun ensimmäistä kertaa saamme aattoillan ja jouluaamun vieraitakin ja vietämme näin ollen joulunaikaa rakkaassa kotikolossamme edellisvuosia enemmän – olen ajatellut jälleen laajentaa ruokakavalkadiani. Nyt esittelenkin uutuuksista ensimmäisen, joululeivän, jonka reseptin löysin Armas aika -joulukirjasta, johon tulen varmasti palaamaan tarkemmin, kunhan ehdin paneutua siihen hiukan syvällisemmin. Kaunis kirja ansaitsee ehdottomasti oman lukunsa.

IMG_5644Mutta se leipä. Ensimmäiset maistiaispalaset sen kertoivat; tämä on hyvää, jo tällaisenaan pelkän voin ja juuston kera, joten uskon, että kun leipä saa kumppanikseen siivun joulukinkkua pinnallaan sipaisu sinappia, se maistuu vieläkin paremmalta. Suosittelen kokeilemaan, enkä pelästymään pitkiä nostatus- ja paistoaikoja. Tämä on joka tapauksessa sangen helppo valmistaa ja lopputulos ehdottomasti odottelunsa väärti.

Joululimppu

2 isoa / 4 pientä leipää

IMG_56501 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
voita

Voiteluun:
1 rkl siirappia
1,5 rkl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva. Sekoita muut aineet mukaan listan järjestyksessä.
Nostata limppuja voilla voidelluissa vuoissa 1,5 tuntia leivinpaperin ja liinan alla.
Paista uunin alimmalla ritilällä 175-asteisessa uunissa noin 2 h. Voitele vesi-siirappiseoksella, kun leivät ovat paistuneet 1,5 h.

IMG_5639

2 vastausta artikkeliin “Joulu ja leipä = joululeipä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s