Raikasta ja makeaa, siis sitruuna-unelmaa

IMG_6776Jo aiemmin kuningatarjäätelötortun yhteydessä esille tuomani kakkutaiteilija Emma Iivanaisen teos Emman makeat piirakat toimi jälleen avaimena jälkiruokintamahdollisuuksia viikonlopun vierailijoille pohdiskellessani. Tiedossa olisi suhteellisen rankka grillisetti, joten kirpeän kevyt, mutta kuitenkin sopivasti makea lopetus olisi varmasti paikallaan. Näinpä päädyin periamerikkalaisiin sitruuna-marenkipiiraisiin.

Leivokset onnistuivat mielestäni mainiosti ja varsinkin sitruunatäyte oli viedä kielen mukanaan. (Lue: tällaisena hillohiirenä minä popsisin täytettä mieluusti ihan sellaisenaan.) Myös valmistusprosessi oli erityisen mukava, kiitos uuden pursotinsettini. Ja niin, onhan illan teemamme Euroviisut, joka instituutiona vastaa mielestäni käsiteparia raikas ja makea varsin hyvin ja näin ollen näitä voi pitää jopa eräänlaisina teemaleivoksina.

Suosittelen kokeilemaan!

Sitruuna-marenkipiiraat

Noin 12 kpl koosta riippuen

IMG_6772IMG_6769Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
100 g voita
1 kananmuna

Sitruunatäyte:
2 tl sitruunan kuoriraastetta
1,5 dl sitruunamehua (3 sitruunan mehu)
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2 keltuaista

Marenki:
2 valkuaista
1 dl (erikoishienoa) sokeria

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja vaniljasokeri.
Kuutioi voi ja nypi se jauhoseoksen sekaan, kunnes koostumus on murumainen.
Lisää kananmuna. Sekoita taikinaa vain sen verran, että se on tasaista ja siitä saa muotoiltua pallon. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin viilenemään 20 minuutiksi.
Voitele ja jauhota pienet muffinssivuoat. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla kuvioita taikinasta. Asettele taikinaympyrät vuokiin ja pistele taikinan pinta. Laita vuoat pakastimeen 15 minuutiksi.
Paista piirakkapohjia 175-asteisen uunin keskitasolla 15-17 min. kunnes pinta on hieman ruskistunut. Nosta piirakkapohjat jäähtymään ja säädä uunin lämpötila 200 asteeseen ja käännä pelkästään ylävastus päälle.
Sekoita kaikki sitruunatäytteen ainekset kattilassa ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Kaada täyte kulhoon ja anna jäähtyä hetki.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia vielä hetki, kunnes se on paksua ja kiiltävää. Siirrä marenki pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.
Täytä piirakkapohjat sitruunatäytteellä ja pursota päälle marenkia. Nosta piirakat uuniin ja paista noin 7 min. kunnes marenki on saanut väriä. Tarkkaile paistoaikaa, koska marenki palaa helposti.

One thought on “Raikasta ja makeaa, siis sitruuna-unelmaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s