Taikatemppuja à la Kinuskikissa: pizzasta kakku, siis pizzakakku

Kinuskikissa eli Sini Visa on kyllä mahtileipuri. Eipä siis ihme, että hänen bloginsa taitaakin olla se alallaan Suomen suosituin. Myös itse olen kerran jos toisenkin löytänyt Kinuskikissa-blogista inspiraatiota niin suolaisiin kuin makeisiinkin leipomuksiin sekä vastauksia leivontateknisiin kysymyksiin, tai muuten vaan ihastellut hänen tekeleitään.

IMG_7676Kun joitakin aikoja sitten törmäsin Kinuskikissan uusimpaan kirjamuotoiseen teokseen, Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon, innostuin aika tavalla. Tässä on ehkäpä paras – tai ainakin innovatiivisin keittokirja – mitä ihan lähiajoilta tulee mieleen. Mutta juu, kirjasta raapustan takuulla esittelyn hieman tuonnempana, nyt keskitytään tällä hetkellä olennaiseen, siis pizzakakkuun, jonka sen ohjeistuksella aamupäiväni ratoksi valmistin.

Ihan aluksi todettakoon, että kakusta tuli todella herkkua, kurnauskis! Vaikka se koostuu tuiki tavallisista pizza-aineksista, se maistuu jotenkin ihan erilaiselta, todella mehevältä – uskaltaisin väittää, että tämä saattaisi kelvata jopa Silvio Berlusconille – ja aion ilman muuta testata pizzakakkua myös erilaisten täytteiden kera. Tällä kertaa täytin kakun melko pitkälti, toki hieman varioiden, Kinuskikissan ohjeiden mukaan, mutta koska itse en ole suuri salamin ystävä – laitoin sitä lähinnä Aleksin mieliksi – uskon, että suosikkitäytteillä tämä veisi lähes kielen mukanaan.

Edellisen ylistyspuheen jälkeen onkin sitten turvallista todeta, että hieman vaivaa tämä kakku myös vaatii osakseen, ainakin jos minun laillani ei pidä pizzataikinan kaulimista sinä kaikista herkullisimpana keittiöpuuhana. No, tällä lopputuloksella sitä kaulii ihan mielellään. Kokeilkaa ihmeessä ja tarjotkaa ystävillekin. Kakku on sen verran täyttä tavaraa, että muutamalla tällaisella ruokkii jo melko suurenkin juhlajoukkion.

Tämä taisi nyt olla se viimeinen postaus ennen kuin siirryn juhannuslaitumille. Kaunista keskikesän juhlaa itse kullekin!

Pizzakakku

12 annosta

IMG_7701Taikina:
35 g hiivaa
4,5 dl vettä
0,5 dl öljyä
0,75 tl suolaa
9 dl vehnäjauhoja

Täyte (jota voit varioida täysin omien pizzamieltymystesi mukaan tai toteuttaa vaikka jonkin klassikon):
140-210 g (2-3 prk) tomaattipyreetä
300 g juustoraastetta
2 isoa tomaattia
1 punasipuli
150 g pepperonia / salamia
pizzamaustetta

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää öljy ja suola. Sekoita joukkoon jauhoja noin desilitra kerrallaan. Jatka sekoittamista kädellä vaivaamalla, kun taikina muuttuu paksummaksi. Itse suosin kuitenkin yleiskoneen käyttöä, se tekee pizzataikinan tekemisestä ihastuttavan helppoa.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 30 min.
Ota pala taikinaa ja kauli se leivinpaperin päällä ohueksi levyksi (noin 3 mm). Ota irtopohjavuoan (halk. 24 cm) reunarengas ja säädä se kiinni-asentoon. Leikkaa taikinasta reunuksen sisäreunaa myöten ympyrä. Esipaista pohjaa 200 asteessa 5 min.
Jatka näin, kunnes saat neljä esipaistettua pohjaympyrää. Säästä loput taikinasta kakun reunusta varten. Huom! Minä käytin lopulta kakkuun vain kolme pohjaympyrää, sillä kakku oli jo siinä vaiheessa miltei vuoan korkuinen. Ehkä minulla oli hiukan enemmän täytteitä, en tiedä. No, ylimääräisestä pohjaympyrästä paistoin erillisen pikkupizzan.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä.
Kauli jäljellä olevasta taikinasta pitkulainen levy, joka riittää vuoan sisäreunan ympäri. Levyn leveys on hyvä olla noin 3 cm enemmän kuin vuoan korkeus. Levyn pituus on noin 72 cm. Nosta levy vuokaan niin, että se peittää vuoan sisäreunan ja roikkuu osittain vuoan reunan yli. Näin levy pysyy paikoillaan täyttämisen ajan.
Pese ja leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi, kuori ja leikkaa sipuli niin ikään ohuiksi renkaiksi.
Laita ensimmäinen pohjapala vuoan pohjalle. Levitä päälle tomaattipyreetä, juustoraastetta, sipulirenkaita ja tomaattiviipaleita sekä salamia. Ripottele pinnalle pizzamaustetta.
Jatka pohja- ja täytekerrosten vuorottelulla vuoan yläreunaan saakka, niin että päällimmäiseksi jää täytekerros.
Käännä vuoan ulkopuolella roikkuva taikina vuokaan ja tasoittele muotoillen reunaksi.
Paista 200 asteessa noin 40 min. Suojaa pinta foliolla, jos se tummuu liikaa.
Tarjoile kakku lämpimänä.
Leikkaaminen onnistuu parhaiten sahalaitaisella- tai leipäveitsellä.

One thought on “Taikatemppuja à la Kinuskikissa: pizzasta kakku, siis pizzakakku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s