Kurpitsaa lasagnessa – nam!

Halloween tuli ja meni, mutta meillä jäivät tällä kertaa kurpitsaruoat tekemättä. Suunnitelmia kyllä oli, ja muutaman kurpitsankin olimme jo ehtineet hankkia. Elämä kuitenkin oli suunnitellut varallemme toisenlaista menoa ja murkinaa, joten niin jäivät kurpitsat nököttämään jääkaappiin vailla sen suurempaa tehtävää. Pikku-Kokki tosin piti noita sangen mielenkiintoisina räpläiltävinä.

IMG_5488Koska halusin kurpitsoille jotakin leluina toimimista tähdellisempää virkaa, etsiskelin käsiini joitakin reseptejä. Ensimmäinen toteutuksen alle päässyt oli kurpitsalasagne, jossa valkokastike ja juusto korvautuivat myskikurpitsasta ja kookosmaidosta tehdyllä soseella. Kastike taas syntyi paprikasta, tomaatista ja sienistä, joista viimeksi mainitun tosin korvasin versiossani broilerilla. Tällöin särkyi ruoan kasvisajatus, mutta lähtökohtaisesti tarkoituksenani olikin valmistaa kurpitsaruokaa. Joka tapauksessa sienet olisivat varmasti olleet vähintäänkin kelpo vaihtoehto, joten laitan alle reseptin alkuperäisen sieniversion. Huomionarvoista on, että tämä on myös maidoton lasagne, mikäli sellaiselle on tarvetta.

Lasagnesta tuli hyvää. Kurpitsasose oli tavallaan kepeämpi vaihtoehto ja peruslasagnen joskus kovinkin raskas olemus ei tässä häirinnyt. Tätä popsii siis mielellään vaikkapa kevyeksi lounaaksi.

Suosittelen. Alunperin Deliciously Ella -keittokirjasta peräisin olevan idean siirtämisestä eteenpäin kiitän Korianterifarmi-blogia.

Kurpitsalasagne

8 annosta

IMG_54852 keskikokoista myskikurpitsaa
3 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
3 punaista paprikaa
oliiviöljyä
300 g sieniä / kypsää broileria
400 g tomaattimurskaa
suolaa ja mustapippuria
lasagnelevyjä
2 dl kookosmaitoa

Kuori kurpitsat ja paloittele ne. Kaada isoon kattilaan parisen desiä vettä. Lisää pilkotut kurpitsat ja höyrytä niitä parisenkymmentä minuuttia – niin pitkään, että ne ovat todella pehmeitä.
Kuori ja pilko valkosipuli ja sipuli, paloittele paprikat ja silppua sienet tai vaihtoehtoisesti pilko broileri.
Paista valkosipulimurskaa, salottisipulia ja paprikanpaloja oliiviöljyssä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää silputut sienet ja paista kymmenisen minuuttia. Broilerit voit lisätä hieman myöhemmässä vaiheessa. Kaada sekaan tomaattimurska ja hauduta vielä kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Soseuta pehmenneet kurpitsat ja kookosmaito sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kokoa lasagne perinteiseen tapaan: levitä lasagnevuoan pohjalle kerros tomaattikastiketta, sitten lasagnelevyjä, tomaattikastiketta, kurpitsakastiketta ja lasagnelevyjä. Jatka muutaman kerroksen verran. Peitä viimeiset pastalevyt kurpitsakastikkeella.
Paista lasagnea noin 40-45 min. Peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa foliolla, jos pinta näyttää kuivuvan liikaa.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Jätä kommentti