Galette; rustiikkisen hurmaavaa

Olen jo monesti ollut ajatustasolla aloittamassa galeten leipomista, mutta jostain kumman syystä en ole koskaan päässyt tuumasta toimeen. Nyt kuitenkin pääsin ja se kannatti; tämä viikonloppuna syntynyt galette ei varmasti tule olemaan viimeinen Kotikolossa leivottu sellainen.

Kuten piirakat ylipäätään myös galette on mitä oivallisinta riperuokaa, jonka täytteen voi luoda joka kerta uudestaan. Galeten sisään voi rakentaa juuri sellaisen kokonaisuuden, mihin sen hetkisessä ruokavarastossa on rahkeita. Samoin tuli todetuksi, että myös taikinan kohdalla säveltäminen on mahdollista. Kun tämän lisäksi piirakka saa vielä näyttääkin juuri tekijänsä kädenjäljen mukaiselta, on kyseessä aika lailla täydellinen tapaus. Rustiikkinen ulkonäkö ja hurmaava maku, meillä tykättiin kovasti.

IMG_1280

Ohjeen galettetaikinaan nappasin Sikke Sumarilta, hänen Sikeltä Sinulle -blogistaan. Täytteen sen sijaan kehittelin itse. Molemmat toimivat mainiosti ja kuten sanottua, galettea tullaan meillä popsimaan varmasti tulevaisuudessakin. Taikinan voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä, joten galette sopii hienosti myös vaikkapa aamiais- tai brunssipöytään, eikä valmiiksi tehdyn taikinan ansiosta vaadi aamulla kovinkaan pitkällistä leipomisoperaatiota. Suosittelen siis kokeilemaan, monestakin syystä.

Galette

IMG_1284-1Taikina:
3 dl vehnäjauhoja (minä korvasin 1 dl:n sämpyläjauhoilla)
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
100 g voita
0,5 dl smetanaa (kevyt ranskankerma toimi myös hyvin)
2 tl sitruunamehua
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
1,5 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 dl parmesaaniraastetta
5 siivua kermajuustoa
pala grillattua kassleria tai muuta kypsää lihaa
1 kevätsipuli varsineen
kirsikkatomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Voiteluun:
1 kananmuna / keltuainen

Tarjoiluun:
tuoreita yrttejä tai pinaattia

Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä voi kuutioina ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi.
Sekoita keskenään smetana, sitruunamehu ja jääkylmä vesi. Lisää neste taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa, vaan koita päästä mahdollisimman vähällä leipomisella.
Muodosta taikinasta pallo ja pane se kelmuun käärittynä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä.
Kauli kylmästä taikinasta leivinpaperille halkaisijaltaan noin 30 sentin ympyrä.
Sekoita täytteen tuorejuusto ja parmesaaniraaste. Levitä juustoseos tasaisesti taikinalle. Jätä noin viisi senttiä reunaa tyhjäksi.
Lado kermajuustoviipaleet tuorejuustoseoksen päälle.
Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi, pilko kevätsipuli ja puolita kirsikkatomaatit. Asettele kaikki taikinapohjan päälle. Pirskottele pinnalle vielä oliiviöljyä ja mausta lopuksi mustapippurilla.
Taittele reunat piirakan reunoille ja voitele ne kananmunalla tai munankeltuaisella. Paista noin 30 min. tai kunnes reunat ovat kauniin kullanruskeat. Ota piirakka uunista ja anna jäähtyä tovi. Ripottele päälle halutessasi tuoreita yrttejä tai pinaattia. Tarjoa lämpimänä.

Jätä kommentti