Kuulaita aamuja ja kurpitsaista lohicurrya

Valtaosa menneestä arkiviikosta vierähti taas Tampereella. Vietimme Pikku-Kokin ja Neidin kanssa muutaman mukavan, tekemisen täyteisen päivän tutustuen jälleen uusiin tamperelaiskohteisiin. Erityisen paljon pidimme Finlaysonin alueella sijaitsevasta Tallipihasta, jossa viihdyimme hyvin ihan vain rakennuksia ulkopuolelta tutkiskellen. Puodit olivat aamulla vielä suljettuja, eikä kahvihammastakaan sillä hetkellä kolottanut. Tänne täytyy varmasti tehdä paluu, jos Tampere-päiviä sattuu osumaan joulun tienoille.

Tällä kertaa ei Tampereesta sen enempää, ruoasta kyllä. Olin nimittäin totuttuun tapaan valmistanut matkalle evästä etukäteen. Kurpitsainen lohicurry, lämmittävä kausiruoka, sopi vallan mainiosti näihin syksyn ensimmäisiin oikeasti kylmiin päiviin, kun ohuet sormikkaat eivät enää tuntuneet riittäviltä ja takki oli vaihdettava paksumpaan.

Kannattaa kokeilla. Tämän ruoan kohdalla pääsee mukavasti leikittelemään mausteilla, kun curryyn voi kokeilla makuja vähän mielensä mukaan. Rinnalle sopii mainiosti esimerkiksi jasmiiniriisi, mutta voi tätä toki popsia ihan sellaisenaankin vaikkapa leivän kera. Jos kurpitsasi sattuu olemaan kookas, kannattaa se kuitenkin paahtaa kokonaan. Lopulle löytyy varmasti käyttöä näin kurpitsareseptien kulta-aikoina. Tästä reseptistä kiitän Paleokeittiötä.

Kurpitsainen lohicurry

4-6 annosta

IMG_11661 keskikokoinen myskikurpitsa
(kookos)öljyä myskikurpitsan paahtamiseen ja sipulien kuullottamiseen
4-6 (banaani)salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 cm tuoretta inkivääriä
mausteita maun mukaan: kurkumaa, jauhettua korianteria, kardemummaa, kanelia, neilikkaa, kuminaa, cayennepippuria
0,5 l kasvis- tai kalalientä
165 ml kookoskermaa (kookosmaito toimi niin ikään)
600 g nahatonta lohifileetä
(suolaa)
rouhittua mustapippuria
sitruunamehua

(Pinnalle:
tuoretta korianteria)

Puolita kurpitsa pituussuunnassa, sivele leikkauspinnoille reippaasti (kookos)öljyä ja nosta 200 asteiseen uuniin noin tunniksi leikkauspinnat uunipeltiä vasten. Kurpitsa on kypsää, kun haarukka uppoaa siihen ongelmitta.
Anna valmiin kurpitsan hieman jäähtyä ja kaavi lusikalla kurpitsaliha talteen.
Kuori ja silppua salottisipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.
Kuullota salottisipulia öljyssä kasarissa. Lisää joukkoon valkosipuli sekä inkivääri.
Jatka kuullottamista hetken aikaa ja lisää sen jälkeen joukkoon mausteet mustapippuria, suolaa ja sitruunamehua lukuun ottamatta.
Lisää kaavittu kurpitsaliha, kasvis-/kalaliemi sekä kookoskerma. Sekoita ja jätä miedolle lämmölle hetkeksi hautumaan, kun valmistelet kalan.
Kuutioi ruodoton ja nahaton lohifile ja lisää kasariin. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla kypsäksi, noin vartin verran.
Lisää tarvittaessa suolaa ja mausta mustapippurilla. Tarkista myös muut mausteet.
Viimeistele sitruunamehulla ja koristele halutessasi tuoreella korianterilla.

Jätä kommentti