Teki mieli lohta, katkarapuja sekä keittoa. Näinpä päädyin valmistamaan seuraavanlaista punertavaa kalakeittoa, jonka tomaattisuus sekä limen tuoma happamuus tekivät siitä mukavasti seljankamaista. Resepti, jonka löysin Paleokeittiö–blogista, muovautui käsittelyssäni vielä hiukan venäläistyylisemmäksi, kun vaihdoin fenkolin varhaiskaaliin ja tarjoilin sitä smetanan kera.
Oivallinen, monenkirjavaan tilanteeseen sopiva keitto, jonka voisin hyvin nähdä niin osana juhla-ateriaa – ehkäpä alkuruokana – kuin aivan tavallisenakin peruspäivällisenä. Ja vaikka ainesosalista onkin suhteellisen pitkä, ei keitto sisällä kummallisuuksia ja valmistuukin tuota pikaa. Siis suosittelen monesta syystä kokeilemaan.
Punertava lohi-katkarapukeitto
4-6 annosta
pala valkokaalia
4 pienehköä porkkanaa
2 varsisellerin vartta
puolikas purjo
3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
2 tl kurkumaa
0,5 tl (tai maun mukaan) chilijauhetta
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl hunajaa
1 l kalalientä
timjamia
400 g lohifileetä
125 g kirsikkatomaatteja
3 dl katkarapuja
tukko tuoretta tilliä
1 rkl limemehua
(rouhittua mustapippuria)
Tarjoiluun:
smetanaa
Suikaloi kaali. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele varsiselleri ja leikkaa viipaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja suikaloi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota 5 min.
Lisää kurkuma, chilijauhe, tomaattipyree ja hunaja. Jatka kuullottamista miedolla lämmöllä vielä pari min.
Lisää kalaliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä noin 10 min. kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä, mutta ovat vielä napakoita.
Kuutioi ruodoton ja nahaton lohifilee paloiksi. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit. Lisää keiton joukkoon lohipalat, tomaatit ja katkaravut. Mausta limetin mehulla (sekä mustapippurilla). Ripottele päälle hienonnettua tilliä. Nosta kattila levyltä, peitä kannella ja anna hautua 5 min.
Tarjoile smetanan kera.