Kevättä ainakin lautasella: parsarisotto

Kun huhtikuun puolivälissä ”saa” herätä märkääkin märempään räntäsateeseen, kuten toissapäivänä, tai silkkaan valkeaan maahan, kuten eilen, on asialle tehtävä jotakin. Mitä säätilaan tulee, se tietysti on, mikä on, mutta onneksi pieniä keväisiä asioita voi kuitenkin jo tehdä – pyrytti tai paistoi.

Yksi tällainen on parsarisotto. Ei ehkä ole keväisempää raaka-ainetta kuin tankoparsa, jonka ilmestyminen ruokakauppoihin on ainakin minulle yksi selvimmistä kevään merkeistä. Näinpä, jos ulkona vihmoo loskaa, kannattaa kokeilla tätä valko-vihreää piristysruisketta. Ei sillä ainakaan pahasti pieleen mene.

Ja mikä parasta, moni-ilmeinen parsarisotto sopii vaikkapa lounaaksi ihan sellaisenaan tai yhtä lailla osaksi hienostuneempaakin ateriaa. Kukin tavallaan.

IMG_7163-1

Parsarisotto

4 annosta

500 g vihreää parsaa
1 l vettä
1 tl suolaa
1 kasvisliemikuutio
60 g salottisipulia
2 rkl voita
3 dl risottoriisiä
2 dl puolikuivaa valkoviiniä (tai omenamehua)
2 dl parmesaaniraastetta
mustapippuria myllystä

Pinnalle:
tuoretta ruohosipulia
parmesaaniraastetta

Huuhtele parsat. Napsauta parsojen tyvestä pois kuiva puumainen osa. Kiehauta vesi esimerkiksi paistokasarissa, mausta suolalla ja upota parsat veteen. Keitä parsoja noin 6 min. Nosta parsat reikäkauhalla pois keitinvedestä. Murenna keitinveteen kasvisliemikuutio. Viipaloi parsat sentin paloiksi.
Kuori ja hienonna sipulit. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi. Kuullota sipulit ja riisit. Lisää kattilaan kuumaa keitinlientä vähitellen noin desi kerrallaan. Keitä riisiä miedolla lämmöllä. Lisää uutta nestettä, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Sekoita riisiä aluksi koko ajan ja kypsymisen loppuvaiheessa silloin tällöin. Kaada joukkoon valkoviini ja keitä riisi kypsäksi eli yhteensä noin 20 min.
Risoton pitää olla valuvaa, ei liian sakeaa. Lisää nestettä tarvittaessa. Maista riisien kypsyys. Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraastetta, mustapippurirouhetta ja parsapalat. Viimeistele risotto halutessasi hienonnetulla ruohosipulilla.
Tarjoile risotto heti ja raasta pinnalle kruunuksi vielä parmesaania.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s