Hääpäivä nro 2 : onnea on kotikeittiö – sekä matka kauppakeskukseen

Viime viikolla tuli kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun lausuimme toisillemme nuo maagiset tahtosanat, saimme papin amenen ikuiselle yhteiselollemme; oli siis aika juhlistaa hääpäivää. Vielä sunnuntaiaamuna mielissämme siinteli kirkkaana aiemmin laatimamme suunnitelma viettää pikkuperheinemme ihastuttava brunssihetki Liuskasaaressa, ravintola Boathousen antimista nautiskellen. Toisin kuitenkin kävi Pikku-Kokin päättäessä, että näinkin monimutkainen ruokailuprojekti olisi tällä kertaa syytä jättää väliin. No, missäpä muuallakaan sitä espoolaisperhe sunnuntai-iltapäiväänsä viettäisi kuin paikallisessa kauppakeskuksessa… Näin nämä vuodet ovat erilaisia; viime vuonna yksi täydellisimmistä aterioistamme ravintola Ragussa, tänä vuonna kauppakeskusmuonaa – joskin parasta mahdollista sellaista – ravintola Retrossa. Mutta ei se mitään, ruoka oli hyvää, saimme lasit kuohuvaa ja uusia hääpäiviä tulee, Pikku-Kokki on pikkuruinen vain kerran   ❤

Kauppakeskusvierailumme lisäksi ehdin mukavasti viettää hetkisen – tai monta pientä keskeytettyä hetkeä – kotikolomme sydämessä uutta keittokirjaani testaillen. Kyseessä on ranskalaisen keittiön 100 parasta perunareseptiä esittelevä Herkuttele perunoilla, joka ensisilmäyksen perusteella herätti minussa hienoisia epäilyksiä. Tämä ensikokeiluni kuitenkin osoittautui positiiviseksi, joten testailu jatkukoon. Tällä kertaa valmistui liha-perunapiirakkaa, sangen maukasta sellaista. Tiedä häntä, oliko onnistumisen salaisuus piirakassa käyttämäni viskiglaseerattu ribsiliha, mutta joka tapauksessa suosittelen kokeilemaan ohjetta, joko kirjan ohjeen mukaisesti porsaan lapaa käytellen tai lisäten piirakkaan jotakin muuta lihaa. Liitän alle ohjeen kokonaisuudessaan, vaikka tietoa lavan toimimisesta minulla ei olekaan. Lisäksi lisään reseptiin käyttämäni voitaikinaohjeen, mikäli haluat tehdä taikinan itse valmiina ostetun sijaan.

Mukavaa elokuista viikkoa toivotellen!

Liha-perunapiirakka

Vuoallinen / 5 annosta

IMG_8199Voitaikina (mikäli teet sen itse):
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
puolikas kevyesti suolattu porsaan lapa (me käytimme tähteille jäänyttä viskillä glaseerattua ribsilihaa)
600 g kiinteitä perunoita
suolaa
3 salottisipulia
mustapippuria
200 g voitaikinaa (mikäli käytät valmista)
1 kananmunan keltuainen
2 dl kuohukermaa

Laita liha kattilaan, kaada päälle kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua 5 min. ja kaada liemi pois. Kaada lihan päälle uusi kylmä vesi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 1,5 tuntia laskien siitä, kun vesi alkaa jälleen kiehua.
Lihan kypsyessä tee ensin voitaikina. Sekoita pehmeä voi ja jauhot kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Kaulitse taikina reilusti jauhotetulla pöydällä noin sentin paksuiseksi. Taita taikina kolminkerroin, käännä pituussuuntaan ja kaulitse uudestaan. Toista vielä muutaman kerran. Anna taikinan kovettua hieman jääkaapissa.
Huuhtele seuraavaksi perunat. Laita ne kylmään suolalla maustettuun veteen ja keitä noin 15 min. tai kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden jäähtyä, kuori ne ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi.
Ota liha liemestä, anna jäähtyä ja revi pieniksi paloiksi.
Kuori ja hienonna salottisipulit.
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele vuoka huolellisesti. Lado vuokaan kerroksittain perunaviipaleita ja lihaa ja ripottele kerrosten väliin salottisipulia ja mustapippuria.
Levitä voitaikina juuri ennen paistoa kanneksi vuoan pinnalle. Tee taikinan keskelle reikä ja työnnä siihen taiteltu leivinpaperin pala, jotta reikä pysyy avoimena paiston ajan. Voitele kansi keltuaisella ja kypsennä uunissa 20 min.
Kaada tämän jälkeen kerma kannessa olevasta aukosta ja kypsennä vielä 20 min.
Tarjoa piirakka lämpimänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s