Jäähyväiset joulukinkulle vm. 2016 osa 1: ainakin hiukan ranskalainen kinkkupiiras

Viime vuonna puuhastelin erilaisten jouluisten riperuokien parissa pitkälle kevääseen valmistaen laatikoista ja kinkusta mitä erilaisimpia uusioruokia. Tänä vuonna tilanne on hiukan toinen; laatikoita ei jäänyt tähteille yhtään, kinkkuakin vain suhteellisen vähän. Olemme siis oppineet arvioimaan tarpeemme.

img_0264No, koska kinkkua kuitenkin jonkin verran jäi, päätin aloittaa sen parissa hetimiten. Ensimmäisestä osasta valmistui piirakka, alkuperäisohjeessaan K-Ruoka -sivustolla harhaanjohtavasti Quiche Lorraineksi nimetty kinkku-juustopiirakka. Harhaanjohtavasti siinä mielessä, että klassinen Lorraine ei sisällä juustoa laisinkaan, vaan koostuu kinkun ohella pekonista, kananmunista ja kermasta. No, pilkunviilaus sikseen, pääasia että quiche saa mehevän ja runsaan täytteen. Seuraavaa ohjeistusta noudattamalla näin tapahtuu.

Pohjasta sanottakoon, että siitä tuli varsin maistuva. Siitäkin huolimatta, että pelkäsin suoraan sanottuna katastrofia sen jälkeen, kun olin ajattelemattomuuksissani pohjataikinan jauhovalintoja tehdessäni päätynyt muiden muassa korppujauhoihin. Taikina maistui raakana arveluttavalta, mutta kypsänä yhdistelmä miellytti niin maullisesti kuin koostumuksensakin puolesta. Talkkunajauhot taas toivat pohjaan mukavaa tummasävyisyyttä ynnä runsaasti lisää kuitupitoisuutta. Suosittelen siis kokeilemaan tätäkin erikoista piirakan kivijalkaa.

Maukas välipäiväherkku, jota voi hyvin valmistaa vaikkapa uudenvuoden rientoihin.

”Quiche Lorraine”

Vuoallinen (ø noin 26 cm)

Pohja:
1 dl talkkunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
100 g voita
kylmää vettä

Täyte:
200 g kypsää (joulu)kinkkua
1 pieni sipuli
0,5 dl tuoretta persiljaa
0,5 dl tuoretta timjamia
150 g juustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl (ruoka)kermaa
1 dl maitoa
0,5 tl mustapippuria
suolaa

Sekoita keskenään jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää voi nyppimällä se jauhoseokseen. Lisää murumaiseen seokseen hieman kylmää vettä ja vaivaa taikinaksi.
Painele taikina voideltuun vuokaan. Pistele haarukalla ja paista 200 asteessa noin 10 min.
Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna kuorittu sipuli ja tuoreet yrtit. Sekoita ainekset kulhossa ja lisää joukkoon vielä puolet juustoraasteesta. Levitä seos esipaistetulle pohjalle.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon ruokakerma, maito ja loput juustoraasteesta. Mausta mustapippurilla sekä suolalla ja kaada seos piirakkavuokaan.
Paista uunin alatasolla noin 25 min. kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin ruskean värin.

One thought on “Jäähyväiset joulukinkulle vm. 2016 osa 1: ainakin hiukan ranskalainen kinkkupiiras

Jätä kommentti