Jauhoton pizzapohja – josta nauttii kovankin luokan pullahiiri

IMG_8103Kuten kerta toisensa jälkeen on varmasti tullut ilmi, yksi suosikkikeittiöpuuhistani ovat erilaiset piirakat. Piirakkauunini lämpiääkin vähintään muutaman kerran kuukaudessa. Reseptejä en enää juurikaan käytä, vaan luotan siihen, että miltei kaikki viritelmät tuottavat vähintäänkin mielenkiintoisen lopputuloksen, yleensä kuitenkin melko maukkaankin sellaisen. Piirakka on ehdottomasti paras sijoituspaikka mitä erilaisimmille ruoantähteille. Ekologinen ja ekonominen Pikku-Rouva on innoissaan.

Vaikka olenkin kokeillut piirakoilleni jos jonkinmoisia pohjarakennelmia, sisältävät ne useimmiten ainakin jonkin verran gluteenia. Vaikka omassa lähipiirissämme onkin toistaiseksi vältytty kyseiseltä ongelmalta, tuntuu että vähintäänkin juhlia järjestettäessä vieraslistalle mahtuu aina jokunen gluteenitonta elämää elävä ja näin ollen ainakin tästä syystä on hyvä omata joitakin heidän ruokavalioonsa sopivia reseptejä. Ja tekee vaihtelu itsellekin silloin tällöin pelkästään hyvää.

IMG_8101Seuraava gluteeniton pizzapohja, jonka modifioin Ketoosiin-blogin idean pohjalta, tuotti sangen pehmeän lopputuloksen ja ainakin meidän uunissamme näitä pohjia tulee varmasti paistumaan tulevaisuudessakin. Täytteeksi tähän pizzaan – jonka voi yhtä lailla muovailla vaikka piirakkavuokaan – voi jokainen valita juuri niitä omia suosikkejaan. Laitan alle kuitenkin muutaman esimerkin, erityisesti karamellisoitujen sipulien reseptiin kannattaa kiinnittää huomiota, ne ovat huumaavan hyviä. Toinen asia, jolle kannattaa uhrata ajatus tai pari on se, että näyttävämmän ulkomuodon vuoksi juusto kannattaa laittaa vuokaan jo ennen päätäytteitä. Näin pizzasta on paiston jälkeen nähtävillä sen todellinen sisältö, ei ainoastaan sulanut juusto.

Tässäpä oivallinen idea vaikkapa pääsiäiseksi; mikäli lammasta, pashaa ja mämmiä ei huvita popsia ihan jokaisena päivänä. Tai voihan tämän toki täyttää lampaallakin.

Gluteeniton kasvispohja pizzalle tai piirakalle

Vuoallinen (ø noin 25 cm)

IMG_8102400 g juureksia tai muita kiinteämaltoisia kasviksia (esimerkiksi porkkana, bataatti, peruna ja sipuli toimivat hyvin)
oliiviöljyä
0,5 kasvisliemikuutiota
(suolaa)
1 kananmuna
1,5 dl kermaa

Kuori ja raasta kasvikset. Kuullota niitä sitten pannussa oliiviöljyn kera. Lisää liemikuutio ja tarpeen mukaan hieman suolaa.
Sekoita kananmuna ja kerma.
Mikäli haluat paistaa pizzan perinteisesti uunipellillä, levitä paistettu kasvissilppu tässä vaiheessa pellille mahdollisimman tasaisesti ja kaada tämän jälkeen kananmuna-kerma kasvisten sekaan. Mikäli taas teet piirakkavuokaversion, voit hyvin sekoittaa kananmunaseoksen kasvisten kanssa jo ennen taikinan vuokaan kaatamista.
Paista uunin keskitasolla 200-asteessa noin 10 min.
Täytä sitten pizza mielesi mukaan, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista, kunnes juusto sulaa ja pizza näyttää muutenkin kauniin kypsältä, noin 10-20 min.

Ehdotuksia hyväksi todetuista täytevaihtoehdoista:

Tämän tyyppiseen pizzaan sopii pohjalle mainiosti esimerkiksi ranskankerma- tai jogurttipohjainen kastike, jonka voi maustaa muiden täytteiden mukaisesti. Me käytimme toiseen pizzaan aasialaisittain maustettua pulled porkia, joten maustoin ranskankerman soijakastikkeella, jauhetulla korianterilla ja inkiväärillä. Toinen kastike maustui yksinkertaisesti pestolla.
Mikäli suosit mieluummin tomaattikastiketta ja haluat tehdä sen itse, kelpo ohjeen löydät täältä.

Täyte 1:
maustettua ranskankermaa
parmesanraastetta
pulled porkia
karamellisoitua sipulia (ohje alla)
kirsikkatomaatteja

Täyte 2:
tomaattikastiketta
juustoraastetta
paistettua ja rouhittua pekonia
paistettua ja kuutioitua halloumia
karamellisoitua sipulia
kirsikkatomaatteja

Karamellisoidut sipulit

IMG_80852 sipulia
20 g voita
2 rkl sokeria
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
1 rkl vettä

Kuori sipuli ja siivuta renkaiksi.
Sulata voi pannulla. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, jotta ne saavat hiukan väriä. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Lisää punaviinietikka ja keittele, kunnes neste on melkein kokonaan haihtunut. Lisää hiukan suolaa ja pippuria sekä vettä.
Hauduta sipuleita hetki, kunnes ne ovat pehmeitä ja tahmaisia.

Jätä kommentti