Monella tapaa esimerkilliset uunikasvikset

Uunikasvikset ovat muutamastakin eri syystä eräs omista keittiösuosikeistani. Ensimmäinen syy on yksinkertaisesti niiden sopivuus lähes lautaselle kuin lautaselle, oli proteiinipuolelle aseteltu sitten lihaa, kalaa tai kasvista. Toiseksi uunikasvikset ovat oiva pelastusrengas jo parhaat päivänsä nähneille, vihanneslaatikossa hiukan liian pitkään viruneille tapauksille tai niille lukuisille kerroille, kun huomaan taas kantaneeni Lidlistä kotiin vastustamattoman kahden euron hävikkihevilaatikon. Tässä kohdassa pieni siistiminen ja hyvä maustaminen saavat aikaan ihmeitä ja reilun puolen tunnin päästä uunista purjehtii ulos pellillinen mitä kauneinta herkkuruokaa. Kun kolmanneksi pyrin riisin käytön minimoimiseen, pastaa syömme varmasti vähintäänkin tarpeeksi ja peruna ei satu kuulumaan lastemme suosikkeihin, uunikasvikset ovat mainio tapa ratkaista usein ruoanlaittoani häiritsevä lisäkeongelma.

Nyt esittelemäni valkosipulilla, balsamicolla ja timjamilla maustetut uunikasvikset ovat tämän hetken suosikkini. Reseptissä mainitut maustemäärät riittävät noin kiloon kasviksia, joita kannattaa valita omien mieltymysten ja sesongin mukaan sekä tottahan toki sopivasti vaihdellen. Näin uunikasvikset toimivat mainiosti ympäri vuoden, eikä niihin pääse kyllästymään.

Suositan ehdottomasti kokeilemaan! Ja hei, sesongissa tai ei, kannattaa pellille nakata ainakin parsakaalia, joka paahdettuna muuttuu aivan ihanaksi, pähkinäiseksi ja rapeaksi.

Uunikasvikset

4 annosta

1 kg kasviksia (Kuten perunaa, porkkanaa, bataattia, parsakaalia, sipulia, kukkakaalia, paprikaa, kesäkurpitsaa.)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
1 rkl tuoretta / 1,5 tl kuivattua timjamia
0,5 tl (yrtti)suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Valmistele kasvikset pesemällä perunat ja porkkanat, kuorimalla sipulit. Halutessasi voit kuoria myös perunat ja porkkanat, mutta itse tykkään vain pestä ne huolellisesti.
Kuori ja hienonna valkosipuli.
Leikkaa kasvikset lohkoiksi ja pane ne isoon kulhoon. Ota huomioon, että mitä isompia lohkoja teet, sitä kauemmin kasvisten kypsyminen kestää.
Sekoita joukkoon valkosipuli, öljy, balsamico ja mausteet niin, että kasvikset maustuvat kauttaaltaan.
Levitä kovat kasvikset (perunat, porkkanat, bataatit) leivinpaperilla peitetylle pellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 10 min. Lisää loput kasvikset ja paista toiset 10 min. tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kääntele kerran paistamisen aikana.

Jätä kommentti