Kasvissyöjän stifadolasagne

Jälleen otan esille yhden lukuisista lähiaikoina valmistamistani kasvislasagneista. Tällä kertaa itse lasagne syntyi sivutuotoksena, kun lähdin kokeilemaan perinteisen kreikkalaisen lihapadan, stifadon, vegaanista versiota. Kastikkeen valmistuttua mietiskelin sille sopivaa lisäkettä, jolloin sain idean lasagnesta. Aikaa säästääkseni en keitellyt juustokastiketta, vaan valmistin helpon ja nopean tuorejuustokastikkeen.

Kokonaisuus oli mainio ja oli hauskaa huomata, miten stifadolle ominainen mausteinen maku sopi hienosti myös lasagneen. Juustokastikkeen vuoksi lasagne menetti vegaanisuutensa, mutta halukkaat voivat toki helposti muokata kastikkeen ruokavalioonsa sopivaksi.

Hauska, makumaailmaltaan sopivasti hiukan jouluinenkin yhdistelmä, jota kannattaa ilman muuta testailla. Ja mikäli kasvislasagnet kiinnostavat noin ylipäätään, kannattaa edellisiä tekeleitäni käydä vilkaisemassa täällä.

Stifadolasagne nyhtökaurasta

6 annosta

Stifado:
2 isoa sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1,5 rkl oliiviöljyä
1 tl savupaprikajauhetta
240 g nyhtökauraa
0,5 tl suolaa
500 g tomaattimurskaa
1,5 dl punaviiniä
1 kasvisliemikuutio
1 kanelitanko
2 kokonaista neilikkaa
2 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä

Juustokastike:
100 g tuorejuustoa
2 dl ruokakermaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
ripaus muskottipähkinää

Lisäksi:
lasagnelevyjä
juustoraastetta
terttutomaatteja
oliiviöljyä

Valmista ensin stifado.
Kuori ja lohko sipulit. Puolita kuoritut valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannu ja lisää oliiviöljy sekä savupaprikajauhe. Kuullota savupaprikaa, kunnes mausteinen tuoksu alkaa irrota ja lisää sitten nyhtökaura pannulle. Paista noin viisi minuuttia ja mausta suolalla.
Lisää pannulle tomaattimurska, punaviini, kasvisliemikuutio, mausteet ja sipulit. Hauduttele hetki miedolla lämmöllä.
Tee seuraavaksi tuorejuustokastike.
Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon ruokakerma ja mausteet. Yritä saada kastikkeesta mahdollisimman paakutonta.
Aloita lasagnen kokoaminen levittämällä ohut kerros stifadoa vuoan pohjalle. Laita sen päälle lasagnelevyjä, sitten taas stifadoa ja sen jälkeen tuorejuustokastiketta ja hieman juustoraastetta. Jatka näin kunnes ainekset loppuvat, jätä kuitenkin päällimmäiseksi juustokastiketta. Kuorruta lasagne vielä juustoraasteella.
Asettele halutessasi pinnalle muutama terttu tomaatteja ja sudi niille hiukan oliiviöljyä.
Paista lasagnea 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran.

Jätä kommentti