Supermehevä lasagne ylläriainesosalla

Joitakin aikoja sitten ihmettelin uutuustuotteena mainostettua kukkakaalimurua. Kun jostakin sitten satuin huomaamaan reseptin, jossa jauheliha korvattiin kastikkeessa juuri kukkakaalimurulla, päätin itsekin kokeilla sen toimivuutta. En tosin valmiiksi käsitellyllä kukkakaalimurulla, vaan itse raastamallani. Tuomio tälle kokeilulle oli ehdottoman positiivinen. Kastike sai juuri toivotunlaista rakennetta, eikä kukkakaalin maku ollut lainkaan dominoiva. Se pikemminkin hukkui ainakin tämäntyyppiseen vahvan makuiseen kokonaisuuteen.

Siis suosittelen. Oiva tapa lisätä taas yksi kasvisruoka listalle tai vaihtoehtoisesti syöttää esimerkiksi lapsille hieman ”salakasviksia”. Ehdottomasti jatkoon.

Lasagne kukkakaalimurulla

6 annosta

lasagnelevyjä
0,5-1 kesäkurpitsa koosta riippuen

Kukkakaalimurukastike:
1 keskikokoinen kukkakaali
öljyä paistamiseen
70 g pekonia (Jos haluat tehdä kasvisruokaa, voit hyvin jättää pois.)
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
1 paprika
4 tomaattia
70 g tomaattipyrettä
1 rkl lihafondia / 1 lihaliemikuutio
2 rkl (punaista) balsamicoa
2 dl punaviiniä
1 rkl sokeria
mustapippuria
(suolaa)
2 rkl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua timjamia

Juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
200 g mozzarellaraastetta
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa
viherpippuria
muskottipähkinää

Pinnalle:
tuoreita yrttejä tai esimerkiksi lehtikaalisipsejä

Valmista ensin kukkakaalimurukastike. Poista kukkakaalista lehdet ja kova kantaosa. Raasta kukinnot hienoksi. Paista kukkakaalimurua öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan. Siirrä muru sivuun odottamaan.
Kuutioi pekoni, kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, kuutioi paprika ja hienonna tomaatit.
Ruskista pekoni kuumalla pannulla. Lisää kukkakaalimuru, paprikakuutiot, sipuli ja valkosipuli. Laita levyn lämpö miedommalle ja kuullota muutama min. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 min.
Juustokastiketta varten sulata voi kattilassa, älä anna ruskistua. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää kasvisliemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Kiehauta pienellä lämmöllä muutama minuutti. Lisää juustoraasteet, mutta jätä noin 1 dl vuoan pinnalle ripoteltavaksi. Anna juustojen sulaa ja sekoita hyvin. Mausta kastike ja nosta levyltä.
Voitele lasagnevuoka. Laita pohjalle kukkakaalimurukastiketta ja viipaloi päälle kerros noin puolen sentin kesäkurpitsasiivuja. Kaada vuokaan seuraavaksi juustokastiketta ja lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksittain, kunnes päällimmäiseksi jää kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle juustokastikkeen loppu niin, että levyt peittyvät.
Ripottele päälle loppu juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 min. Nosta ruoka uunista ja anna vetäytyä noin 15 min. foliolla peitettynä.

Jätä kommentti