Jättimaukas kasvislasagne

Asia, josta olen lähiaikoina iloinnut, on parantunut taitoni käyttää soijarouhetta. Näinpä näenkin sen nykyään mainiona vaihtoehtona esimerkiksi jauhelihalle, jonka käytön vähentämistä olen jo pitkään pitänyt eräänlaisena tavoitteenani.

Tällä kertaa tein soijarouheesta tomaattisen kastikkeen, jonka upotin myöhemmin kasvislasagneen. Lopputulos oli oikein mehevä, kastikkeita vähintäänkin riittävästi, joten tämä kokoonpano ansaitsee ilman muuta suosituksen. Ja jos lasagne ei juuri nyt tunnu sopivalta vaihtoehdolta, soijarouhekastike maistuu hyvin myös sellaisenaan esimerkiksi pastan kumppanina.

Kasvislasagne

6 annosta

lasagnelevyjä
0,5-1 kesäkurpitsa koosta riippuen

Soijarouhekastike:
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl tummaa soijarouhetta
1,5 dl vettä
4 tomaattia / 400 g tomaattimurskaa
1 paprika
pala fenkolia
muutama lehti lehtikaalia
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä kuullottamiseen
70 g tomaattipyreetä
1 rkl kasvisfondia / 1 kasvisliemikuutio
2 rkl (punaista) balsamicoa
2 dl punaviiniä
1 rkl sokeria
mustapippuria
(suolaa)
2 rkl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua timjamia

Juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Pinnalle:
1 dl juustoraastetta

Valmista ensin soijarouhekastike. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää soijarouhe. Paista hetki. Lisää vesi muutamassa erässä välillä sekoittaen. Vesi imeytyy soijarouheeseen ja rouhe turpoaa. Siirrä rouhe toiseen astiaan odottamaan.
Jos käytät tomaattimurskan sijaan kokonaisia tomaatteja, tee huuhdeltujen tomaattien yläosaan ristiviilto ja kalttaa ne nopeasti kiehuvassa vedessä. Näin kuori rullautuu pois siististi ja lähes itsestään. Murskaa kuoritut tomaatit sopivaan muotoon.
Paloittele paprika, siivuta fenkoli ja revi huuhdellut lehtikaalin lehdet irti kovasta lehtiruodista suupalan kokoisiksi palasiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuullota paprikaa, fenkolia, lehtikaalia ja sipuleita pannulla muutaman minuutin ajan, lisää soijarouhe ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 min.
Juustokastiketta varten sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kiehauta ne. Lisää kattilaan maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljaa noin 5 min. Ota kattila liedeltä, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste ja sekoita, kunnes kastike on tasaista ja juusto sulanut.
Voitele lasagnevuoka. Laita pohjalle soijarouhekastiketta ja viipaloi päälle kerros noin puolen sentin kesäkurpitsasiivuja. Kaada vuokaan seuraavaksi juustokastiketta ja lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksittain, kunnes päällimmäiseksi jää juustokastike. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45 minuutista tuntiin.

Jätä kommentti