Erikoisen epäilyttävää, oivallisen originellia: omenapaistos kääriytyy nachohuntuun

IMG_7557Illallisvieraillemme sopivannäköistä jälkiruokaa valikoidessani ja samalla erinäisille ainesosille käyttökohdetta etsiskellessäni törmäsin Eilistä & Paistoa -blogissa joitakin vuosia sitten jaettuun reseptiin. Kyseessä oli sangen erikoiselta kuulostava nacho-omenapaistos. Hetken aikaa ohjetta tarkasteltuani päätin rohkaista mieleni, koska a) meillä nyt sattui olemaan kotona miltei pussillinen nachoja, b) omenapaistos vaan on niin herkkua ja c) minua kiehtoi ajatus suolaisen ja makean yhdistämisestä.

Kokeilu kannatti. Kaikki me neljä ruokailijaa, mukaan lukien hän, joka ei nachoista sellaisenaan edes välitä, pidimme yhdistelmää oivallisena. Nachot säilyttivät rouskeutensa, mutta muuttivat hiukan makuaan, suola ei puskenut niin selvästi esiin. Makean ja suolaisen vastapari oli kuitenkin aistittavissa. Myös pohjan murotaikina, jonka toteutin tavallisena, en Eilistä & Paistoa -tyylin tattarisena, sopi mielestäni kokonaisuuteen mainiosti. Vaniljajäätelö kruunasi lämpimänä nautitun herkun.

IMG_7547Siis hyvää ja helppoa. Kohtahan se syksykin omenoineen saapuu ja ainakin teillä monipuisilla saattaa silloin tällöin ilmetä jopa ongelmia valtaisten satojenne käyttämisessä. Tässä siis yksi vaihtoehto, mikäli ideoita ja vaihtelua kaipaa. Ja niin, maistui tämä hyvältä ihan tuontiomenoistakin tehtynä…

Nacho-omenapaistos

Vuoallinen, noin 12 annosta

IMG_7543Pohja:
100 g voita
0,5 dl (intiaani)sokeria
1 kananmuna
1,5 dl jauhoja (taisin käyttää ruis- ja hiivaleipävehnäjauhoja)
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
10 pientä / 5 isompaa omenaa
1-2 l nachoja
kanelia
(vaahtera)siirappia
voita

Lisäksi:
vaniljajäätelöä / -kastiketta

Vaahdota sähkövispilällä huoneenlämmin voi ja sokeri. Vatkaa sekaan kananmuna ja lopuksi jauho-kaurahiutale-leivinjauheseos.
Levitä taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on asetettu leivinpaperi.
Pyöräytä nachot murumaisiksi sauvasekoittimen kipossa (tai murskaa käsin pussissa). Pyöräytä nachoja vain pari sekuntia, ne saavat jäädä noin 1 cm palasiksi.
Poista omenoista omenaporalla siemenkota, lohko kuorineen sopiviksi paloiksi ja valmista niistä sauvasekoittimella raaste.
Lado vuokaan kerroksittain omenaraastetta ja nachorouhetta niin, että omenakerrosten päälle ripotellaan kanelia ja valutetaan hiukan siirappia, nachokerrosten päälle taas vedetään juustohöylällä muutama voisiivu kylmää voita. Vuokaan tulee kolme kerrosta kumpaakin, omenaraastetta ja nachorouhetta, pinnalle reilumpi kerros nachorouhetta ja hiukan reilummin voisiivujakin.
Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s