Mein Name ist Kuchen, Flammkuchen

Hmm. Saksalainen ei ole se keittiö, josta puhuttaessa vesi nousee erityisemmin kielelle. Mieleen tulevat makkara ja olut, hapankaali, perunat sekä pretzelit, lähes kaikki asioita jotka eivät houkuttele minua oikeastaan laisinkaan. Tylsää, suolaista ja raskasta. Mutta kuten yleensä kaikilla asioilla myös saksalaisen ruoan yllä liitelevällä pilvellä on hopeareunuksensa: esimerkiksi Baijerista lähtöisin olevaa Apfelstrudelia voisi pitää tällaisena herkullisena lahjana maailmalle.

img_0934Niin tai näin, muutama päivä sitten etsiskellessäni käyttötarkoitusta jääkaapissa kyhjöttävälle ranskankermapurkille törmäsin seuraavaan: Flammkuchen eli liekkipiiras, elsassilainen hiivattomasta vehnätaikinasta leivottu saksalaisten vastine valkoiselle pizzalle. Toisaalta mitä piiraan paistotapaan tulee, voisi sitä verrata omaan rakkaaseemme, karjalanpiirakkaan, paistetaanhan molemmat mieluiten tulikuumassa arinauunissa.

Leivinuunia meillä ei valitettavasti ole, mutta hyviä liekkipiiraita saa aikaiseksi sähköuunillakin. Ranskankermamatolle pekonia, punasipulia sekä purjoa ja se on pitkälti siinä, saksalainen lohturuoka, kuten jostakin luin näitä kutsuttavan. Reseptiksi valikoin Turun Sanomien tarjoaman. Ainakin nämä kolme asiaa on Flammkuchenien kohdalla syytä muistaa: hiivaton taikina, pekoni raakana piiraan päälle, tulikuuma uuni ja etukäteen kuumennettu pelti.

Siis suosittelen, helppo tapa piristää vaikkapa talvista arki-iltaa. Rinnalle sopinee ilman muuta olut, mikäli tuosta innostuu.

Sipuli-pekoni-flammkuchen

1 pellillinen / 2 pienempää

img_0937Pohja:
2,5 dl vettä (määrä voisi minusta olla himpun pienempi)
0,5 tl suolaa
5 dl (durum)vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
300 g ranskankermaa
mustapippuria
suolaa
1 punasipuli
puolikas purjo
140-170 g pekonia

Lisää veteen suola ja jauhot, muovaile kiinteäksi palloksi. Vaivaa taikinaan lopuksi öljy. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
Mausta ranskankerma suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja pilko sipuli puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Pese purjo, halkaise ja pilko ohuiksi paloiksi. Suikaloi pekoni. (Itse tosin laitoin pekonit kokonaisina viipaleina piiraiden päälle, joka mielestäni toimi hyvin.)
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen ja uunipelti uuniin lämpiämään. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi leivinpaperille. Levitä taikinalle ranskankermaseos ja ripottele päälle sipulia, purjoa ja pekonia. Rouhi vielä lopuksi mustapippuria.
Nosta taikinalevy täytteineen kuumenneelle uunipellille ja paista noin 8–10 min. Tarjoile kuumana.

2 vastausta artikkeliin “Mein Name ist Kuchen, Flammkuchen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s