Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 3: croissantit

Maanantai tarkoitti taas uuden Koko Suomi leipoo -jakson ulostuloa sekä reseptin paljastamista. Tänään pääsin siis itse tositoimiin, leipomaan teknisessä tehtävässä toteutettuja croissantteja. No, täytyy myöntää, että ilman tätä haastetta en varmasti olisi tähän puuhaan ryhtynyt, mutta kun olen kerran leikkiin lähtenyt, niin vien sen kunnialla loppuun, meni syteen tai saveen.

Croissantit olivat minulle tottahan toki tuttu tuote, mutta ainoastaan syöjän näkökulmasta. Koskaan en ole niitä leiponut, joskin lehtevän voitaikinan olen mielestäni joskus tehnyt. Syynä tähän lienee se, että en oikeastaan pidä sen kummemmin croissanteista kuin lehtitaikina-asioista ylipäätään. Esimerkiksi joulutortut ja viinerit jätän käytännössä aina väliin, croissantin voin syödä silloin tällöin – mutta ehdottomasti suolaisin täyttein.

Nyt kun tehtävä on suoritettu, voin sanoa olevani melko tyytyväinen. Mielestäni onnistuin ensikertalaiseksi ihan hyvin, joskin muutamia stiplujakin matkaan mahtui. Taikinasta oli tarkoitus valmistaa kymmenen croissantia, mutta itse sain aikaiseksi vain kuusi. Pieni osa taikinasta jäi käyttämättä, kun yritin kaulita sitä uudestaan, mikä selittää osin leivonnaisteni liian pientä määrää, mutta taisin myös jättää taikinan joiltakin kohdin liian paksuksi. Voisarveni olivatkin melko kookkaita ja hieman epätasalaatuisia, osa kypsiä, osa hiukkasen raakoja. Mielestäni taikinassa oli kuitenkin lehtevyyttä ja paisto oli, jos ei täydellinen, niin ainakin melko hyvä. Maku oli, no, croissantin makuinen. Tiedä sitten, kuinka tositilanteessa olisi käynyt, mutta ehkäpä en kuitenkaan olisi ollut se hännänhuippu. Laitan alle kuvan ja otan mielelläni kommentteja vastaan, mikäli joku asialle paremmin vihkiytynyt sattuu vilkaisemaan.

Näin. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Croissantteja tulen hyvin pienellä todennäköisyydellä leipomaan ainakaan lähitulevaisuudessa uudestaan, mutta jos, niin varmasti tällä reseptillä, joka oli mielestäni selkeä ja melko yksityiskohtainenkin. Ainoastaan paistolämpötilalle nappasin pienen lisävinkin, enkä sitäkään oikeastaan käyttänyt sellaisenaan. Joissakin resepteissä taikinan valmistukseen käytettiin tunti- jopa päivätolkulla aikaa, mutta mielestäni tämä parituntinen riitti mainiosti. Minä en edelleenkään arvosta croissantia niin korkealle.

Alle olen jäljentänyt kilpailijoille annetun ohjeen muutamien omien huomioineni kera. Mikäli haluat tutustua alkuperäiseen reseptiin, käy kurkistamassa se ohjelman nettisivustolta.

Croissantit

10 kpl

IMG_1976Taikina:
200 g kylmää vettä
vajaa 1 tl suolaa
20 g sokeria
20 g tuoretta hiivaa
25 g kananmunaa
369 g kylmiä vehnäjauhoja

Kaulintaan:
250 g voita
20 g vehnäjauhoja

Voiteluun:
kananmunaa (tähän riittää hyvin osa, joka jää jäljelle taikinaan käytettävästä vajaasta kananmunasta)

Kun aloitat taikinan valmistuksen, varmista, että kaikki raaka-aineet ovat kylmiä. Niitä kannattaa pitää hetki jääkaapissa tai pakastimessa.
Kaulintavoin tulisi olla 20 asteista. (Tätä kohtaa en täysin ymmärtänyt ottaen huomioon seuraavan kohdan, jossa voi kehotetaan pitämään kylmänä.)
Vaivaa koukulla kaulintavoi ja vehnäjauhot nopeasti sekaisin, niin että ne eivät ehdi lämmetä. Painele rasvaseos litteäksi neliöksi.
Valmista sitten taikina. Sekoita kaikki raaka-aineet sekaisin ja vaivaa hyvä sitko.
Muotoile taikinasta neliö, joka on isompi kuin rasvaneliö. Aseta rasva vinosti keskelle taikinaneliötä. Nosta taikinan kulmat rasvan päälle. Painele taikina ohuemmaksi.
Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 1,5 cm vahvuiseksi, ja taittele kolmeen osaan. Laita taikina kylmään lepäämään 10 minuutiksi. Toista tämä vielä kaksi kertaa.
Croissantin kaulintakaava on 3 x 3, eli kaulitaan kolme kertaa ja jokaisella kerralla taikina käännetään kolmeen osaan.
Pidä taikinaa kylmässä noin 20 min. ennen tuotteiden muotoilua.
Kaulitse taikina ympyräksi ja ota siitä kolmion muotoisia paloja veitsellä tai taikinapyörällä leikaten.
Muotoile croissanteiksi käärien palat rullalle leveästä sivusta kärkeen päin.
Nostata huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä. Älä nosta peltiä uunin päälle, sillä lämpimässä rasva pehmenee.
Voitele croissantit halutessasi kananmunalla.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 min. Jäähdytä peittämättä.

One thought on “Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 3: croissantit

Jätä kommentti