Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 1, kausi 5: tähtikranssi

Vuosi sitten sain kerrassaan mainion idean lähteä toteuttamaan kaikki Koko Suomi leipoo -ohjelmassa vaaditut tekniset tehtävät. Tämä itselleni asettama haaste oli niin mieluisa, että päätin lähteä samaan leikkiin uudestaan, nyt kun sarja jälleen starttasi. Itse asiassa odotin tätä jo aika tavalla, siitäkin huolimatta, että viime vuonna en suinkaan ollut tyytyväinen läheskään kaikkiin aikaansaannoksiini ja osa tehtävistä enemmänkin ärsytti kuin valoi uskoa leipurin taitoihini. Huomattavasti enemmän oli kuitenkin niitä positiivisia kokemuksia. Koskaan ennen en ollut leiponut esimerkiksi croissantteja tai uskaltautunut kokeilemaan omenastruudelin tekoa. Näissä molemmissa onnistuin mielestäni ihan hyvin, mutta todettakoon myös, että enpä ole tullut tehneeksi uudestaan. Eipä siinä, ainakin voi sanoa joskus kokeilleensa.

Tällaiset ovat siis lähtökohdat sarjassaan toiseen Koko Suomi leipoo -haasteeseeni, joka alkoi tähtikranssin valmistamisella. Koska jostakin kumman syystä olen aina kammonnut pullataikinan tekoa, en ole sitä kovinkaan montaa kertaa kokeillut, eivätkä leipomani pullat ole koskaan yltäneet siihen pullien kärkikastiin. Näinpä jo tämä ensimmäinen tehtävä herätti minussa pientä etukäteisjännitystä ja tänä aamuna taikinaani tarkastellessani olinkin jo melko varma epäonnistumisestani. Mutta ei; kuin ihmeen kaupalla lopullinen tuote olikin mitä maukkain ja pullan koostumus mielestäni juuri oikea, kypsä, mutta vielä himpun verran taikinamainen.

IMG_5354

Siis mainio alku. Hieman jouduin ohjelman tehtävänannosta poikkeamaan, sillä mustikkamarmeladia ei ainakaan tällä hetkellä ole kaupoista saatavilla. Vaihdoin vadelmaan, joka toimi mielestäni hyvin. Aikaa minulla meni huomattavasti kilpailijoille annettua puoltatoista tuntia enemmän, mutta toisaalta minä vaivasin taikinani käsin, he koneella. Liitän alle reseptin, jossa kursiivilla kirjoitetut kohdat ovat omia lisäyksiäni kilpailijoille annettuun astetta pelkistetympään reseptiin. Mikäli sinäkin haluat haastaa itsesi, käy kurkkaamassa reseptit ohjelman nettisivuilta.

Jee! Tästä viikottaisesta ohjelmanumerosta saa leivontaenergiaa loppuvuoden harmauteen!

Tähänastista Koko Suomi leipoo -taipalettani voit muuten käydä tarkastelemassa täällä.

(Mustikka)tähtikranssi

Yksi kranssi

Pullataikina:
180 g maitoa
20 g hiivaa
70 g sokeria
puolikas kananmuna (Säästä toinen puoli voiteluun.)
1 tl kardemummaa
380 g vehnäjauhoja
0,75 tl suolaa
60 g voita

Mantelimuru:
20 g voita
30 g mantelimassaa
30 g fariinisokeria
10 g mantelirouhetta
20 g vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa

Lisäksi:
mustikka- / vadelmamarmeladia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maidon joukkoon. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma ja kaksi kolmasosaa vehnäjauhoista. Sekoita raaka-aineet ja aloita taikinan vaivaus. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaksi. Lisää suola ja pehmeä voi. Vaivaa taikina valmiiksi, kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan levätä pöydällä muovin alla noin 10 min. tai kunnes se on noussut sopivasti.
Valmista mantelimuru sekoittaen sen aineet murumaiseksi.
Jaa taikina kolmeen yhtä suureen palaan. Muotoile palat palloiksi. Kauli taikinapalat pyöreiksi ympyröiksi (ø 20-25 cm). Nosta yksi pyöreä levy leivinpaperille ja levitä päälle marmeladia. Ripottele pinnalle puolet mantelimuruseoksesta. Toista tämä vielä kerran ja nosta sitten viimeinen levy päällimmäiseksi. Taikinakerroksia on kolme ja täytettä kahdessa välissä.
Aseta päällimmäisen ympyrän päälle pieni pyöreä stanssi (noin 6 cm) keskustaan merkiksi, älä kuitenkaan paina muottia alas. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja, yhteensä 16 kappaletta, jotka ulottuvat taikinan ulkoreunasta muottiin asti. Tee viillot aina vastakkaisille reunoille, jotta saat taikinan tasaisesti jaettua. Ota sitten kaksi vierekkäistä sakaraa kerrallaan ja kieritä ne toisiinsa nähden ulospäin kierteelle, kolme kierrosta. Nipistä päät yhteen. Jatka näin koko taikinan ympäri. Nostata vielä kranssia liinan alla.
Voitele kananmunalla ja paista kypsäksi 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 min.

One thought on “Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 1, kausi 5: tähtikranssi

Jätä kommentti