Pikainen gulassi jauhelihasta

Paprika, tuo unkarilaisen keittiön tunnetuin mauste, herättää minussa kahtalaisia tunteita. Juuri mausteena, sekä savuisena että ilman savua, pidän siitä. Leivän päälle taas valitsen sen viimeisenä; kurkku ja tomaatti vievät tässä kohtaa voiton. Mitä kypsennettyyn paprikaan tulee, tilanne vaihtelee. Pitkään haudutetuissa padoissa paprika on paikallaan, napakkana versiona, esimerkiksi osana wokkivihanneksia jätän sen mieluummin toisten syötäväksi. Mutta gulassi, se on niin hyvää!

En muistaakseni ole koskaan valmistanut gulassia niin sanotusti pitkän kaavan mukaan, haudutellen ja sakeaa lientä odotellen. Nyt valmistamani pikainen versio, jauhelihagulassi, osoittautui kuitenkin siinä määrin maukkaaksi sekin, että päätin ensi tilassa kokeilla myös ihan oikeaa gulassia, sellaista jota muistan nauttineeni Budapestissä useita kertoja ja pitäneeni saamastani valtavasti.

IMG_2259-2

Tässäpä joka tapauksessa resepti, jonka parissa gulassin makuja pääsee fiilistelemään nopeasti vaikka ihan tavallisena arki-iltana. Suosittelen ja kiitän reseptistä Himahella-blogia.

Jauhelihagulassi

5 annosta

1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
5 perunaa
1-2 paprikaa
250 g jauhelihaa
1 l vettä
1,5 lihaliemikuutiota
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
1,5 rkl tomaattipyreetä
5 mustapippuria
0,5 rkl provencen yrttiseosta
0,5-1 tl (savustettua) paprikajauhetta

Lisäksi:
silputtua persiljaa
smetanaa

IMG_2258

Silppua sipulit, ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat, suikaloi paprikat.
Ruskista jauheliha, sipuli ja valkosipulinkynnet kattilassa.
Lisää vesi, liemikuutiot, säilötyt tomaatit, tomaattipyree, porkkanat, perunat ja mausteet. Keitä 10 min. ja lisää paprikat. Jatka kypsentämistä vielä 20-30 min. eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Ripottele keiton pinnalle persiljaa ja tarjoa smetanan kanssa.

Jätä kommentti