Täyden kympin hävikkiruokaa: feta-pinaattipiirakka mainiolla ripepohjalla

Koska edellisestä suolaisesta piirakkapostauksestani oli taas kuin varkain vierähtänyt liki kaksi kuukautta, päätin jälleen ottaa puheeksi piirakat. Sillä näitähän minä tykkään synnyttää. Piirakat ovat mukava tapa käyttää luovuuttaan, keksiä uusia ja taas uusia yhdistelmiä, löytää tapoja hankkiutua eroon jääkaapin tai pakastimen syövereihin kätkeytyneistä eriensä viimeisistä tai muuten sinne unohtuneista. Siis taistella loppuun asti ruokahävikkiä vastaan – ja siinähän minä loistan, ruokahävikin minimoimisessa.

Tällä kertaa esittelemäni piirakka lienee täytteensä osalta yksi klassisimpia: fetaa, pinaattia ja lisukkeeksi himpun verran broileria. Sen lisäksi, että täytteen ainekset löytyivät kuka jääkaapista, kuka pakastimesta, pohjan täydellistäjänä käytin niinkin epätavallista ainesosaa kuin joitakin aikoja sitten valmistamamme lihapadan maustajina toimineita padassa pitkään muhineita ja sitten toimettomaksi jääneitä kasviksia, jotka soseutin ja lisäsin pohjataikinaan. Tämä äkkiseltään oudolta kuulostava idea tuottaa mukavasti pehmeän ja erityisen maukkaan lopputuloksen, jota suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Ja mikäli vastaavia kasviksia ei satu löytymään, ne voi hyvin korvata varsin monenlaisilla muilla rippeillä, kuten perunamuusin tai muiden kypsennettyjen kasvisten lopuilla – taisin minä joskus sujauttaa joukkoon jokusen sosekeitonkin lopun. Vain taivas lienee rajana.

IMG_8639

Feta-pinaattipiirakka ripepohjalla

Vuoallinen (ø 24 cm)

Pohja:
50 g voita
2 dl jauhoja (mitä nyt sattuu olemaan)
1,3 tl leivinjauhetta
2 dl jotakin ”ripettä”, kuten kastikekasviksia soseutettuna, sosekeittoa tai joululaatikkoa

Täyte:
3 nippusipulia varsineen
1 rkl rypsiöljyä
75 g pakastepinaattia
suolaa
mustapippuria
kypsää broileria
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
75 g juustoraastetta
100 g fetajuustoa

Koristeeksi:
tuoreita yrttejä

Tee ensin pohja. Nypi voi, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää ripe. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Täytettä varten huuhtele ja silppua sipulit. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne hiukan pehmenevät. Lisää sitten pinaatti ja jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pilko kypsä broileri.
Sekoita ruokakerma, kananmuna ja juustoraaste keskenään. Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla.
Kokoa piirakka. Ripottele pohjalle ensin broileripalat. Kaada sitten vuokaan ruokakermaseos ja sen päälle sipuli-pinaattipaistos. Asettele päällimmäiseksi feta kuutioituna.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 min. tai kunnes piirakka on sopivasti paistunut.

Jätä kommentti