Soijarouhepyörykät ja viski-kermakastike

Vaikka kesälomalla on tullut toki ruokaa laitettua – ja erityisesti syötyä – ovat kasvisruoat jääneet auttamatta paitsioon, kun ruoan on pitänyt olla enemmänkin tyyliä hyvää ja helppoa kuin monimutkaista ja ajatuksella valittua.

Nyt kun olemme pikkuhiljaa siirtymässä syksyiseen arkielämään, ovat ajatuksetkin taas asteen verran enemmän peruselämässä. Ruoanlaitolle on mukava antaa enemmän aikaa ja uusien ruokalajien kokeilu tuntuu mielenkiintoiselta vaihtelulta arkipäiviin.

Seuraavat soijarouhepyörykät valikoituivat valmistuksen alle lähinnä siitä syystä, että niihin löytyivät ainekset kotoa ilman erillistä kauppareissua. Viski-kermakastike taas tuntui sopivalta Aleksin houkuttelemiseksi innostumaan näistä lihattomista ”lihapyöryköistä”.

Reseptillä, jonka nappasin Viimeistä murua myöten -blogista, sain aikaan maukkaan kokonaisuuden. Siitä on helppo laatia oman valinnan mukaan joko vegaaninen tai maitotuotteita sisältävä versio; maku lienee kutakuinkin yhtäläinen. Kun rinnalle keittelee vielä rehellisen perunamuusin – tai miksei nyt sesonkiaikaan uusia perunoitakin – on lopputulos varmasti liki jokaisen mieleen. Ruokavaliosta välittämättä.

IMG_9306

Soijarouhepyörykät ja viski-kermakastike

4 annosta

Soijarouhepyörykät:
2,5 dl tummaa soijarouhetta
1 pieni sipuli
1 dl (kaura)ruokakermaa
1 dl vettä
3 rkl soijakastiketta
1 dl korppujauhoja
1,5 rkl perunajauhoja
0,5 tl paprikajauhetta
1,5 tl kuivattua oreganoa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Kastike:
Huom! Pyöryköiden määrään nähden kastiketta tulee melko vähän, joten jos siltä tuntuu, kannattaa sitä ehkä tehdä hiukan reseptissä annettua määrää enemmän.
1 sipuli
öljyä kuullottamiseen
2,5 dl (kaura)ruokakermaa
2 rkl (skotti)viskiä
1,5 tl Dijon-sinappia
1 tl sokeria
mustapippuria
suolaa

Lisäksi:
puolukoita
perunamuusia

Aloita pyörykkätaikinasta. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi ja jätä turpoamaan noin vartiksi.
Valmista sitten kastike. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota öljyssä pannulla muutama minuutti, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää loput kastikeainekset pannulle ja jätä aivan miedolle lämmölle kypsymään ja maustumaan.
Pyörittele soijarouhepyörykät pyöryköiksi ja paista hyvin pinnoitetussa pannussa öljyssä kypsiksi joka puolelta.
Sekoita pyörykät kastikkeeseen, koristele annos puolukoilla ja tarjoile esimerkiksi perunamuusin kera.

Jätä kommentti