Härkislasagne

Pyrkimykseni edistää perheemme kasvisruokailua ovat johtaneet siihen, että esimerkiksi lasagne tarjoillaan meillä lähes aina kasvisversiona. Näin nytkin, kun rakensin seuraavan härkislasagnen, jossa yhdistyvät perinteinen juustokastike ja mukavasti maustettu härkiskastike päämakunaan rosmariini.

Lopputulos oli maukas ja pienet uunitomaatit paistoksen pinnalla kruunasivat kokonaisuuden. Juustokastikkeesta johtuen tämä ei tietenkään ole vegaaniruokavalioon sopiva valinta, mutta kun voin, maidon ja juuston korvaa kasvisperäisillä tuotteilla, voivat tästä nauttia mainiosti vegaanitkin. Nautintavaiheessa lämpimän annoksen päälle kannattaa raastaa vielä ekstra-annos omaa suosikkijuustoa, niin se on sitten siinä, aika lailla täydellinen ateria.

Härkislasagne

4 annosta
(Huom! Minulla oli härkistä vain yksi paketti, joten sain aikaiseksi ainoastaan harmillisen pienen lasagnen. Määrä kannattaa kaksinkertaistaa, jolloin syntyy ns. normaalikokoinen versio.)

Härkiskastike:
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
öljyä kuullottamiseen
250 g härkistä
70 g tomaattipyreetä
50 g pakastepinaattia
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 rkl kuivattua timjamia
1 tl paprikajauhetta
2 korkillista punaviinietikkaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 rkl sokeria

Juustokastike:
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
4 dl maitoa
2 dl juustoraastetta (Voit hyvin sekoittaa keskenään esimerkiksi parmesaania ja cheddaria.)
ripaus muskottipähkinää

Lisäksi:
lasagnelevyjä
pieni puolikas kesäkurpitsa
kirsikkaterttutomaatteja
oliiviöljyä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä hetki. Lisää loput kastikkeen ainekset ja jätä kastike hautumaan.
Valmista seuraavaksi juustokastike. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja anna kypsyä pari minuuttia. Lisää maito hitaasti ja koko ajan vispaten. Kiehauta, ota pois levyltä ja sekoita joukkoon 1,5 dl juustoraastetta. Säästä loppu kuorruttamiseen.
Vuole kesäkurpitsa juustolastalla ohuiksi viipaleiksi.
Kokoa lasagne. Laita alimmaiseksi härkiskastiketta, sitten juustokastiketta, sitten kesäkurpitsa viipaleita ja lasagnelevyjä. Toista niin kauan kuin kastikkeita riittää. Muista kuitenkin jättää päällimmäiseksi kerros juustokastiketta.
Kuorruta lasagne lopulla juustoraasteella.
Sudi kirsikkatomaattien päälle oliiviöljyä ja nosta ne vuokaan päällimmäisiksi.
Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Jätä kommentti