Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 2, kausi 6: Backbyn hätävarakakku

Uuden Koko Suomi leipoo -kauden toisessa jaksossa teknisenä tehtävänä oli Backbyn hätävarakakku, siis eräänlainen kuivakaapin tyhjennys brownie. Lisäksi kilpailijoille annettiin haasteeksi koristella kakku ennakkoluulottomasti, jopa hiukan hullustikin, teemalla bileet. Kakkutaikinaan piti ujuttaa jotakin koristelussa käytettyä ainesosaa.

Omasta sekä muiden kakkuani nauttineiden mielestä onnistuin siinä hyvin. Kakku oli sopivan kypsä, mutta sisältä kuitenkin supermehevä. Taikinan marjat, pähkinät ja reseptiikan ulkopuolelta sinne lisäämäni toffeepalaset toivat kaikki oman mainion lisänsä koostumukseen ja pinnalle tekemäni kreemi sopi makumaailmaan niin ikään. Mitä omaan koristeluuni tulee, otin vapauden bileteemasta ja toteutin kakkuni teemalla Taikatalvi. Ihastuin nimittäin aiemmin näkemistäni rosmariinikuusista, joita halusin tähän pikkujoulukakkuumme kokeilla. Ne olivatkin nättejä – kivemman näköisiä kuin valokuva antaa ymmärtää – ja helppoja toteuttaa. Laitan ohjeen reseptin oheen.

Tämä siis tällä kertaa. Yksinkertainen ja kiva tehtävä, joka tuottaa herkullisen lopputuloksen. Kannattaa ilman muuta kokeilla.

Edellisiä Koko Suomi leipoo -juttujani pääset katselemaan täällä.

Backbyn hätävarakakku ja rosmariinikuuset

10 annosta

150 g voita
150 g tummaa suklaata
3 kananmunaa
75 g fariinisokeria
75 g sokeria
120 g vehnäjauhoja
6 g suolaa
0,75 tl leivinjauhetta
30 g rouhittuja pähkinöitä
100 g pakastevadelmia
Käytä pohjassa lisäksi yhtä raaka-ainetta, jota käytät myös koristelussa. Minä käytin rouhittuja toffeepalloja.

Rosmariinikuuset:
0,5 dl vettä
0,5 dl + 0,5 dl sokeria
1 ruukku rosmariinia

Vaniljakreemi:
75 g voita
1,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 rkl limemehua
180 g maustamatonta tuorejuustoa

Rosmariinikuuset vaativat aikaa, joten aloita niistä. Mittaa kattilaan vesi ja 0,5 dl sokeria. Kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri liukenee, älä keitä. Anna liemen jäähtyä hetki ja kasta rosmariininoksia liemeen. Anna oksien kuivua tunti leivinpaperin päällä. Kierittele oksat sitten sokerissa (0,5 dl) ja anna kuivua pari tuntia tai yön yli.
Vuoraa kakkua varten irtopohjavuoka (ø 24 cm) leivinpaperilla.
Ruskista voi kattilassa ja kaada kuumana paloitellun suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja siirrä sivuun.
Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kolmasosa kananmunasokerivaahdosta hieman jäähtyneen suklaa-voiseoksen joukkoon, ja tämän jälkeen nostele seos takaisin kananmunasokerivaahtoon. Nostele taikina tasaiseksi ja siivilöi jauhot, suola ja leivinjauhe massan joukkoon.
Lopuksi sekoita vielä pähkinät, jäiset vadelmat ja valitsemasi raaka-aine massan joukkoon. Laita valmis massa irtopohjavuokaan ja paista noin 18-20 min. tai kunnes pohja on juuri ja juuri kypsynyt, mutta keskeltä vielä superkostea. Valitsin uunin lämpötilaksi 175 astetta ja paistoin kakkua ehkä noin 22 min, jolloin lopputulos oli hyvä. Tämä tietysti vaihtelee uunien mukaan.
Jäähdytä valmis pohja hyvin ennen koristelua.
Valmista kreemi vatkaamalla pehmeä voi, tomusokeri, vaniljasokeri ja mehu kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tähän menee aikaa useita minuutteja. Kääntele notkistettu tuorejuusto vaniljakreemin joukkoon. Levitä jäähtyneen kakun pinnalle ja koristele mielesi mukaan.

Jätä kommentti