Suosikkiviiniä ja punastunutta risottoa

Saatuani maisteltavakseni italialaisen Solo Passione Rosso punaviinin, ymmärsin nopeasti sen suosion. Koska viinien arvostelu ei siinä mielessä kuulu osaamisalueisiini, en lähde sen kummemmin tätä tekemään, mutta erilaisiin ruokiin sitä yhdisteltyämme olemme todenneet sen sopivaksi monenlaisten annosten rinnalle. Viini istui mainiosti niin andorralaisittain valmistetuille canneloneille kuin nyt esittelemälleni risotolle. Itse asiassa sujautin samaista viiniä niin ikään itse risottoon, jolloin viinin ja risoton makumaailmat tuntuivat kohtaavan aivan erityisen hyvin.

Parhaimmaksi italialaiseksi hanapakkaukseksi useasti valittu Solo Passione Rosso viini on tunnettu erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan. Alko määrittelee sen täyteläiseksi, keskitanniiniseksi, karpalohilloiseksi, mansikkaiseksi, kevyen mustaherukkaiseksi ja mausteiseksi. Rypäleinä ovat Corvina Veronese, Rondinella ja Cabernet Sauvignon. Viiniä valmistavat kaksi perhettä: yli sata vuotta viiniä viljellyt Sancassanin perhe sekä Deganin perhe, jonka mottona ovat kolme R-kirjainta: ”Riduci, Risparmia, Rispetta”, vähennä, säästä ja kunnioita, jotka viittaavat veden ja torjunta-aineiden käytön minimointiin, energian ja materiaalien säästöön sekä kaikinpuoliseen ympäristön kunnioittamiseen.

Mitä päärynäiseen punaviinirisottoon tulee, tämä taisi olla ensimmäinen koskaan valmistamani punaviinipohjainen risotto. Niin ikään päärynää kokeilin risotossa ensimmäistä kertaa. Suolaisen pekonin ja makean päärynän yhdistelmä oli oiva ja lopputulos kokonaisuudessaan mainio. Nappasin idean Rosa viini & ruoka -sivustolta, joskin muuntelin reseptiä tuttuun tapaani perheemme mieltymyksiä ja ruokavarastojamme vastaaviksi.

Hieno viini ja hieno risotto. Saanen suositella!

Päärynäinen punaviinirisotto

4 annosta

140 g pekonia
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
(2 herkkusientä)
2 tuoretta päärynää
voita ja öljyä paistamiseen
3 dl risottoriisiä
2 dl punaviiniä (Mikäli voit käyttää myös ruoan kanssa tarjoiltavaa punaviiniä, sen parempi.)
6 dl lihalientä
suolaa ja pippuria

Tarjoiluun:
parmesaaniraastetta

Pilko pekoni ja paista se kuumalla pannulla rapsakaksi. Siirrä sivuun odottamaan.
Kuori ja silppua punasipuli ja valkosipuli. Jos käytät sieniä, pilko myös ne. Kuori ja raasta päärynät.
Ruskista sipuleita (ja sieniä) pekonirasvassa, kunnes sipulien rakenne pehmenee. Lisää tarvittaessa hiukan voi-öljy seosta.
Lisää pannulle risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Säikäytä riisi punaviinillä ja haihduta viinistä kaikki alkoholi, jotta risotosta ei tule kitkerää.
Kun risottopohja on kuivahko, lisää pannulle päärynäraaste. Kuumenna sekoitellen ja kun päärynöiden rakenne on hajonnut, madalla hieman lieden lämpötilaa ja aloita lihaliemen lisääminen. Lisää lientä noin desi kerrallaan, kunnes kaikki liemi on imeytynyt riisiin. Tähän menee noin 20 min. Jos riisi ei vielä tunnu kypsältä, jatka muutamalla desillä vettä.
Kun riisi on kypsää, mausta risotto suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon kypsät pekonit.
Anna risoton vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua ja tarkista maku.
Tarjoile risotto parmesaaniraasteen ja punaviinin kera.

Jätä kommentti