Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 5, kausi 6: Kun joulu on!

Jos oikein muistan, on jokaiseen Koko Suomi leipoo -kauteen ujutettu ohjelman esitysajankohdan vuoksi jonkin sortin ylimääräinen joulujakso. Näissä jaksoissa ei kilpailla tosissaan, eikä ketään lähetetä kotiin. Aiemmin olen jättänyt omassa Koko Suomi leipoo -haasteessani nämä joulujaksot huomiotta, mutta tällä kertaa päätin kokeilla jakson teknistä osiota, kuusipullaa.

Koska en koskaan ole erityisemmin nauttinut leipomusteni koristelusta, eivätkä isot kuusipullat muutenkaan näyttäneet vallattoman hienostuneilta, päätin taikinan ja täytteet tehtyäni kääntää kelkkani ja leipoa yhden ison kuusen sijasta pienen joulubostonin ja jouluisia kierrepullia muffinssivuoissa.

Leivontatuokioni tuotti oivan lopputuloksen. Sekä taikina, että täytteet onnistuivat hyvin, paistoaika oli sopiva. Pullat olivat nippa nappa kypsiä, vielä hieman taikinamaisia, eli paistoasteeltaan juuri omaan makuuni. Ainoa virhe, jonka tulin tehneeksi oli unohtaa jättää välit bostonkakun pullien väliin, jolloin se turposi muodostaan melko lailla, mutta tuokin vaikutti ainoastaan ulkonäköön ja jopa korjautui pienellä fiksauksella.

Siis oikein onnistunut jouluinen pulla, jota voi toki nautiskella milloin tahansa muulloinkin.

Joulunmakuinen bostonkakku ja pienet kierrepullat

Taikina riittää ainakin kahteen pieneen (ø 20 cm) kakkuun tai kakkuun ja 12 kierrepullaan.

Pullataikina:
0,5 pss sahramia
180 g maitoa
40 g maitorahkaa
30 g tuorehiivaa
85 g sokeria
8 g suolaa
8 g rouhittua kardemummaa
400 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
85 g voita

Puolukkamarmeladi:
150 g pakastepuolukoita
110 g hillosokeria

Jouluinen fariinisokeritäyte:
100 g pehmeää voita
100 g fariinisokeria
20 g vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1 tl rouhittua kardemummaa
1 appelsiinin kuori raastettuna

Voiteluun ja pinnalle:
1 kananmuna
raesokeria

Tee ensin pullataikina. Liota sahrami maitoon. Sekoita joukkoon maitorahka ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta joukkoon jauhot ja loppuvaiheessa kananmuna sekä hieman sulatettu voi.
Vaivaa taikinaa, kunnes siinä on hyvä sitko, se tuntuu pehmeältä ja elastiselta sekä on hieman kiiltävää. (Jos käytät yleiskonetta, vaivaa taikinaa taikinakoukulla noin 15 min.)
Anna taikinan levätä ja kohota peiteltynä noin 20-30 min.
Tee odotellessa täytteet. Laita puolukkamarmeladia varten sulaneet marjat nesteineen kattilaan ja kiehauta. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen ja keitä marmeladia hiljalleen kiehuen noin 15-20 min. Soseuta valmis marmeladitäyte sauvasekoittimella ja jäähdytä viileäksi ennen käyttöä.
Sekoita kaikki fariinisokeritäytteen ainekset tasaiseksi tahnaksi ja käytä valmis täyte huoneenlämpöisenä.
Jaa levännyt pullataikina kahteen yhtä suureen osaan. Käsittele ensin toinen osa. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (35×50 cm).
Levitä ensin puolet fariinitäytteestä ohueksi tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle ja tämän jälkeen puolet puolukkamarmeladista fariinitäytteen päälle.
Kieritä taikinalevy rullalle ja leikkaa rulla paloiksi. Nosta palat pystyyn leivinpaperilla vuorattuun kakku- tai irtopohjavuokaan. Muista jättää palojen väliin leviämisvaraa.
Anna kohota liinalla peitettynä 20-30 min. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min. Suojaa pinta foliolla, kun kakku on saanut sopivasti väriä.
Jos teet taikinan toisesta osasta pikkupullia, kaulitse siitä samaan tapaan levy, täytä se puolukka- ja fariinitäytteillä, rullaa ja leikkaa paloiksi. Kohota liinalla peitettynä, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Nosta palat pystyssä muffinssivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 min. tai kunnes pullat ovat kypsiä ja paistoväriltään kauniita.

Jätä kommentti