Rakkaudestani ruoanlaittoon – juhlavan uunilohireseptin kera

Kotirouvailun päättyminen tarkoitti kohdallani yllättävän suuria muutoksia, suurempia kuin odotin. Tottahan toki arjesta on tullut hektisempää, aikaa tehdä asioita on vähemmän ja viikonloppuja arvostaa toisella tapaa.

Yksi merkittävistä eroista entiseen liittyy ruokaan ja ruoanlaittoon. Kotiäitinä ollessani laitoin ruokaa lähes päivittäin, ajoittaen sen valmistusprosessin aina niin, että ensin Pikku-Kokin ja myöhemmin Neiti-Kokin nukkuessa päiväunia minulla oli mahdollisuus tehdä haastavimmat vaiheet tai ylläpitää valokuvaus”studiotani”. Onnistunut ruoka ja valokuva olivat päivieni tähtihetkiä, iltaisin mietin, mitä seuraavana päivänä syötäisiin.

Nykyisin tilanne on toinen. Monet ruoat valmistuvat pikapikaa iltaisin tai suunnitelluissa osissa; jauhelihakastike edellisenä iltana, loppu lasagne seuraavana. Mutta tämäkin on kivaa, elämään on tullut enemmän erilaista sisältöä, mutta rakkauteni ruoanlaittoa kohtaan ei ole haalistunut himppuakaan. Päinvastoin, päivän päätteeksi saan siitä aivan uudenlaista energiaa. Ja sitten ovat tietysti vielä viikonloput, jolloin aikaa ruoanlaittoon voi halutessaan käyttää entiseen malliin.

Joka tapauksessa hyvät ja helpot reseptit ovat nykypäivänä entistäkin enemmän kullanarvoisia. Vaikka pyrinkin pysymään lähes aina jotakin uutta -metodissani, eikä minusta varmasti ole tulossa samojen ruokien uudelleen ja uudelleen pyörittäjää, huomaan, että samantyyppiset asiat hakeutuvat ruokalistallemme: paljon erilaisia pyöryköitä ja pihvejä, lohiruokia, lasagnevariantteja ja pastalle sopivia kastikkeita.

Seuraava karamellisoidun punasipulin kera tarjoiltava uunilohi, jonka reseptistä kiitän Peggyn pientä punaista keittiötä, sopii juhlavuudestaan huolimatta mainiosti edellä mainittuun hyvät ja helpot -kategoriaan. Se onkin kaunis ja maukas ruoka, jolla voi yhtä hyvin ilahduttaa vieraita kuin ihan vaan itseäänkin arki-iltana. Mainiota.

Nauttikaamme siis ruoanlaitosta, kukin omaan tapaansa.

Juhlava uunilohi ja karamellisoitu punasipuli

6 annosta

voita uunivuoan voiteluun
800-1000 g lohifilettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tuoretta timjamia
1 rkl tuoretta rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
1 dl siemensekoitusta (Alkuperäinen resepti sisälsi mantelilastuja, mutta itse pidän enemmän siemenistä.)

Karamellisoitu punasipuli:
2 isoa punasipulia
1 rkl voita
1 rkl ruokosokeria
1 rkl punaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
pippurisekoitusta myllystä

Voitele uunivuoka voilla.
Leikkaa lohifilee kuuteen yhtä suureen palaan ja asettele ne uunivuokaan.
Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, hienonnetut yrtit sekä suola ja mustapippuri keskenään.
Sivele yrttiseosta kalapalojen päälle ja ripottele päällimmäiseksi siemenet.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15-20 min.
Valmista kalan paistuessa punasipuli.
Kuori ja viipaloi sipulit. Sulata voi pannulla. Lisää sipulit ja sokeri joukkoon.
Kuullota sipuleita, kunnes ne saavat sopivasti väriä pintaan. Lisää punaviinietikka ja mausteet. Kiehauta nopeasti ja annostele valmiiden lohifileiden päälle tai rinnalle.

Jätä kommentti