Täytetty paprika: vähän vanhanaikainen, kuitenkin klassikko

Täytetyt paprikat ovat meidän perheessämme eräänlainen klassikko. Niitä ei tehdä usein, oikeastaan ainoastaan silloin, kun paprikoita on jostakin syystä kertynyt, ehkä kerran vuodessa. Joka kerta niitä syödessä mielessä kuitenkin välähtää, että tätä ruokaa kannattaisi tehdä useammin, siitäkin huolimatta, että ne ovat ehkä vähän vanhanaikaisia.

Taitaa olla, että jatkossa meillä tulee olemaan täytettyjen paprikoiden päiviä hieman useammin, lapset nimittäin olivat näistä mielissään. Harmikseni olen näet joutunut kohtaamaan sen tosiasian, että ennen niin epäluulottomasta ja kaikkiruokaisesta Pikku-Kokista on pikkuhiljaa kuoriutunut melkoinen nirso, joka löytää lähes jokaisesta ruoasta jotakin epämieluisaa. Hmm, taidan hieman syyttää tästä päiväkotia – jossa ruoka kuulemma on tosi hyvää – mutta nielen tappioni; eiköhän tämäkin ole ohimenevää. Ja sitä paitsi Neiti-Kokki syö tätä nykyä miltei kaikkea entistä paremmin eli hänestä päiväkoti ei ole onnistunut tekemään yksipuolista nirsoilijaa.

Joka tapauksessa paprikat olivat hyviä ja täyteläinen soijarouhekastike jo sellaisenaan vallattoman maukasta. Tämä kastike onkin kehkeytynyt ehdottomaksi suosikikseni ja vaikka sen resepti löytyykin jo toisista yhteyksistä, lisään sen luettavaksenne vielä kerran. Ja taisin minä sitä taas hieman muuttaakin.

Täytetyt paprikat muuten olivat ensimmäinen ruoka, jota valmistimme Aleksin kanssa yhdessä, silloisessa ensimmäisessä ikiomassa keittiössäni. Siinä mielessä ne ovat siis aivan erityinen osa perheemme ruokailuhistoriaa, joka, kuten tunnettua, on kaikin puolin runsas ja todella tärkeä osa elämäämme. Siis täydet pisteet niille!

Täytetyt paprikat täyteläisellä soijarouhekastikkeella

8 kpl

8 paprikaa
2 annosta pitkäjyväistä, puuroutumatonta riisiä pakkauksen ohjeen mukaan keitettynä
100 g fetajuustoa
1,5 dl juustoraastetta

Soijarouhekastike:
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl tummaa soijarouhetta
1,5 dl vettä
4 tomaattia / 400 g tomaattimurskaa
2 porkkanaa
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä kuullottamiseen
70 g tomaattipyrettä
1 rkl kasvisfondia / 1 kasvisliemikuutio
2 rkl (punaista) balsamicoa
2 dl punaviiniä
1 rkl sokeria
mustapippuria
(suolaa)
2 rkl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua timjamia

Pese ja poista paprikoista siemenet. Säästä kuitenkin ”hatut”, niin saat kivemman näköisen lopputuloksen.
Valmista soijarouhekastike. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää soijarouhe. Paista hetki. Lisää vesi muutamassa erässä välillä sekoittaen. Vesi imeytyy soijarouheeseen ja rouhe turpoaa. Siirrä rouhe toiseen astiaan odottamaan.
Jos käytät tomaattimurskan sijaan kokonaisia tomaatteja, tee huuhdeltujen tomaattien yläosaan ristiviilto ja kalttaa ne nopeasti kiehuvassa vedessä. Näin kuori rullautuu pois siististi ja lähes itsestään. Murskaa kuoritut tomaatit sopivaan muotoon.
Kuori ja raasta porkkanat raastimen hienoimmalla terällä, kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuullota porkkanaraastetta ja sipuleita pannulla muutaman minuutin ajan, lisää soijarouhe ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 min.
Sekoita soijarouhekastikkeeseen kypsä riisi sekä murennettu fetajuusto. Jaa täyte paprikoihin. Ripottele täytteen pinnalle juustoraaste ja asettele hatut päällimmäiseksi.
Paista paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 25 min. kunnes pinta on saanut sopivasti väriä ja paprikat ovat pehmenneet.

One thought on “Täytetty paprika: vähän vanhanaikainen, kuitenkin klassikko

Jätä kommentti