Parsakaali-hernequiche vaikkapa uudenvuoden herkkupöytään

Ensi kertaa ikinä olen valmistellut tulevaa joulua työssäkäyvänä äitinä. Edelliset viisi joulua olen toki ollut äiti, mutta kotiäiti. Näin ollen olen ensimmäistä kertaa joutunut hieman aikatauluttamaan joulupuuhiani, miettimään koska tekisin sitä ja koska tätä. No, kaikki on kuitenkin sujunut edellisten vuosien tapaan kiireettömästi ja stressittömästi. Mitään joulupaniikkia en tapani mukaan ole tänäkään vuonna onnistunut hankkimaan.

Asia, josta joulukuulla kuitenkin väistämättä tulee tingittyä, on ruoanlaitto – muun kuin jouluruoan. Näin ollen näppärät ja nopeat reseptit nousevat arvoon arvaamattomaan ja enemmän kuin minään toisena kuukautena tulen tehneeksi tuttuja ja turvallisia perusruokia ilman itselleni tyypillisiä reseptikokeiluja.

Yksi helppo ja varmasti maistuva vaihtoehto ovat erilaiset piirakat. Seuraava vuosia sitten ensi kertaa kokeilemani parsakaali-hernequiche muistui jostakin mieleeni valikoidessani sopivaa käyttökohdetta jouluvalmisteluiden tiimellyksessä jääkaapin perälle unohtuneelle parsakaalille. Tällä kertaa tuunailin alun alkaen Richard McCormickin Pariisi-keittokirjasta löytämääni reseptiä hiukan lisäämällä siihen pekonia ja muuntelemalla sitä muutenkin ruokavarastojamme vastaavaksi.

Suosittelen. Tämän voisi hyvin ottaa osaksi vaikkapa uuden vuoden juhlinnan herkkupöytää.

Parsakaali-hernequiche

Vuoallinen (ø 23 cm)

Pohja:
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja (tai vaihtoehtoisesti ruisjauhoja)
100 g voita
1 keltuainen (Pärjäsin mainiosti ilmankin.)
2 rkl vettä
(suolaa)

Täyte:
70 g pekonia
50 g pakasteherneitä
50 g parsakaalia
0,5 dl ranskankermaa
1,5 dl kermaa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
0,5 tl cayennepippuria
aavistus muskottipähkinää
25 g parmesanraastetta

Aloita pohjataikinasta. Sekoita taikinan ainekset ja vaivaa se sileäksi palloksi. Levitä taikina vuokaan ja laita vuoka pakastimeen noin 5 min. ajaksi. Ota vuoka pakastimesta, pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 min.
Aloita täytteen valmistus paistamalla pekonit kuumalla pannulla rapeiksi. Nosta ne sitten talouspaperin päälle ”kuivumaan” ja rouhi kohta pieniksi paloiksi.
Sulata herneet ja leikkaa parsakaali ohuiksi viipaleiksi.
Vispaa ranskankerma sekä kerma kulhossa kevyesti ja lisää kananmuna. Mausta suolalla, cayennepippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää kermaseokseen parmesanraaste ja pekonirouhe. Sekoita hyvin ja kaada seos paistetulle piirakkapohjalle. Painele päällimmäiseksi herneet ja parsakaaliviipaleet.
Alenna uunin lämpötila 180 asteeseen ja paista piirakkaa noin 25 min. tai kunnes sen pinta on kullankeltainen.

Jätä kommentti