Rapea ja täyteläinen lehtikaali-saksanpähkinäpiirakka

Kun maailmalla myllertää ja ahdistuksen sekä surun tunteet pyrkivät väkisinkin täyttämään mielen, on yksi omalla kohdallani toimivista helpotusta tuottavista asioista tietysti leipominen. Koska lounaskin puuttui, päädyin suolaiseen piirakkaan, josta tulikin aivan mainio.

Piirakan päätähtenä loisti lehtikaali ja sen pinnalle ripotellut saksanpähkinät tekivät siitä täydellisen rapean, juuri lounaspiirakaksi sopivan juustolla täyteläistetyn kokonaisuuden. Kun valitut ainesosat loksahtavat osuvasti paikoilleen, yksinkertainen on todellakin kaunista – ja maukasta.

Lehtikaali-saksanpähkinäpiirakka

Vuoallinen (ø 24 cm)

Pohja:
3 dl jauhoja (esim. vehnä-, speltti- tai sämpyläjauhoja)
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
150 g lehtikaalia
2 pientä keltasipulia
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
100 g juustoraastetta
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 dl saksanpähkinöitä

Aloita pohjataikinasta. Jos mahdollista ota voi aikaisemmin pöydälle pehmenemään. Toinen vaihtoehto on sulattaa sitä muutaman sekunnin ajan mikron sulatusohjelmalla.
Sekoita pohjataikinaa varten jauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä voi. Sekoita joukkoon lopuksi kylmä vesi.
Taputtele taikina voidellun tai leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja pistele pohja haarukalla. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Huuhtele ja valuta lehtikaalin lehdet. Poista lehtiruotien kovimmat osat ja leikkaa lehdet suikaleiksi.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan ja lisää joukkoon lehtikaali. Kypsennä vielä joitakin minuutteja, kunnes lehtikaali pehmenee hiukan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Esipaista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 min. Nosta vuoka uunista ja levitä piirakkapohjalle tasainen kerros lehtikaali-sipuliseosta.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon kerma ja maito sekä juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos lehtikaali-sipulitäytteen päälle ja tasoittele ainekset tarvittaessa haarukan avulla. Rouhi saksanpähkinät ja ripottele ne piirakan pinnalle.
Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla noin 25-30 min.

Jätä kommentti