Täyteläinen sieni-lehtikaalipiirakka

Koska meidän perheessämme minä saan syödä sieniruoat yksikseni, tulen tehneeksi niitä verrattain vähän. (Paitsi supermaukkaita sienipihvejäni, joita valmistan säännöllisesti annoksen pakastimeen ihan itseäni varten.)

Nyt kuitenkin sain oivan tilaisuuden valmistaa sienipiirakkaa ystävän illanistujaisiin. Piirakasta tuli hyvää, siitäkin huolimatta, että uskoin jo hetken pilanneeni sen liiallisella soveltamisellani. Olen nimittäin ehdottomasti sitä mieltä, että ensin tulevat juustot ja muut kermaiset täyteaineet, sitten vasta itse päätäytteet. Ainoastaan tällä tavoin piirakka on myös ulkonäöltään sellainen, josta itse pidän.

Huolestani huolimatta sain kuitenkin aikaan maukkaan piirakan, joka oli myös kivannäköinen. Ideasta kiitän Viinilehteä, joskin kuten sanottua lopputulos oli aika lailla omannäköiseni. Ehdoton suositus sieni-ihmisille.

Sieni-lehtikaalipiirakka

Vuoallinen (ø 24-26 cm)

Pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyväspelttijauhoja / ruisjauhoja
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
200 g lehtikaalia
400 g sieniä (suppilovahveroita, tatteja, kantarelleja)
Huom! Voit käyttää myös kuivattuja sieniä, joita tarvitset 40 g. Liota ja valuta sienet ennen käyttöä.
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
1 dl parmesaania raastettuna
150 g ranskankermaa
100 g ricotta-juustoa
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa

Kuullottamiseen:
öljyä

Valmista ensin pohjataikina. Kuutio kylmä voi ja laita kulhoon. Lisää kulhoon jauhot ja suola. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää lopuksi kylmä vesi ja muotoile taikinasta pallo. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Huuhtele lehtikaali ja poista kova lehtiruoti. Pilko suupaloiksi. Puhdista ja pilko sienet, pienet voit jättää kokonaisiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli.
Kuullota hienonnettu lehtikaali öljyssä pannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta sivuun jäähtymään.
Kuullota seuraavaksi öljyssä sipulit ja sienet. Kuullota rauhassa, noin 10 min. Mausta sipuli-sieniseos suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon lehtikaali ja nosta täyte hellalta jäähtymään.
Lisää jäähtyneeseen täytteeseen parmesaani.
Painele taikina tasaisesti vuokaan, myös reunoille. Pistele taikina haarukalla ja esipaista pohjaa 185-asteisessa uunissa 10 min.
Sekoita kulhossa ranskankerma, ricotta, kuohukerma, kaksi keltuaista ja suola. Vaahdota munan valkuaiset ja sekoita ne varovasti ranskankermaseokseen.
Levitä kermaseos piirakkavuokaan ja sen päälle huoneenlämpöinen täyte.
Huom! Jos haluat tehdä perinteisemmän version, laita esipaistetun pohjan päälle ensin lehtikaali-sienitäyte ja päällimmäiseksi kermaseos. Tällöin piirakan kypsymistä on helpompi seurata ja ulkonäkö on täysin erilainen.
Paista noin 30-45 min. Jos täyte tummuu liikaa, peitä piirakka loppupaiston ajaksi foliolla. Perinteisellä tavalla täytetty piirakka kypsyy nopeammin, minun tavallani se saattaa viedä yllättävänkin kauan ja folio tulee varmasti tarpeeseen.

Jätä kommentti