Hävikistä hienoksi eli kuinka valmistaa kahden euron kasviksista aistikas ja elegantti ateria, osa 1: pitkään haudutettu sipulikeitto

Ei liene epäselvää, että harrastan ruokakauppojen hyvikkilaatikoiden metsästystä. En suunnittele ruokalistoja etukäteen, en suorita tarkoin mietittyjä kerran viikossa toteutuvia kauppareissuja, enkä oikeastaan valmista vanhoja tuttuja suosikkeja. Vastoin kaikkia taiteen sääntöjä minä käyn kaupassa usein, oikeastaan joka päivä ja siitäkin huolimatta nelihenkisen terveellisesti syövän perheemme kauppalasku ei näinä alati kallistuvina aikoina päätä huimaa, pikemminkin päin vastoin.

Minä en kuitenkaan tee tätä yksin rahan takia. Ei, oikeastaan teen tätä aivan muista syistä; haastaakseni itseni luomaan hävikistä herkkua, kokeillakseni aina jotakin uutta, kun raaka-aineita ei niin sanotusti pääse valitsemaan. No, eipä se taloudellisuuskaan tietysti haittaa tee.

Nyt esittelemäni hyvikkilaatikko sisälsi punajuuri- ja sipuliniput, fenkolin sekä muutaman nauriin. Oli siellä jotain muutakin, jonkin verran hedelmiä, jos en aivan väärin muista. Laatikon innoittamana syntyi sipulikeittoa, hunajaglaseerattua fenkolia sekä punajuuripyöryköitä, joista kaikkiin loput ainesosat löytyvät melko varmasti lähes jokaisen keittiön perusvalikoimasta. Tämä lienee melko selkeä todiste siitä, että näinäkin maailman aikoina vielä on mahdollista harrastaa myös edullista ruoanlaittoa. Ja mikä parasta, ekologista niin ikään.

Ensimmäisenä nostan kolmikostani esiin sipulikeiton, joka hurmasi tummanpuhuvalla maukkaudellaan. Pitkän haudutuksen tuloksena syntyi keitto, jota voin ilman muuta suositella kokeilemaan. Kun jokaisen annoksen kumppaniksi gratinoi vielä palan leipää, päästään varsin mainion ruokalajin äärelle, joka sopii niin hienostuneen kuin rennommankin aterian aloittajaksi. Tämä resepti kannattaa painaa mieleen.

Haudutettu sipulikeitto

6 annosta

800 g sipulia
3 valkosipulinkynttä
25 g voita
2 rkl rypsiöljyä
1 tl kuivattua timjamia
1,25 l sieni- tai lihalientä (tai osaksi molempia)
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl valkoviiniä tai olutta
2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
mustapippuria myllystä
(tilkka konjakkia)

Lisäksi:
120 g juustoraastetta
6 viipaletta maalaisleipää
voita voiteluun

Kuori sipulit, leikkaa neljään osaan ja edelleen viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Sulata kattilassa voi, lisää öljy ja seuraavaksi sipulit, valkosipulit ja kuivattu timjami. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 30 min. niin, että ne makeutuvat. Sekoittele välillä ja tarkkaile, etteivät sipulit pääse ruskistumaan. Valmista liemi erikseen.
Ripottele jauhot sipuleille siivilän läpi ja sekoita. Kaada kuuma liemi ohuena nauhana, ensin noin puolet, ja sekoita. Kaada joukkoon loppu liemi, kuumenna kiehuvaksi ja lisää viini tai olut sekä soijakastike. Anna keiton porista hiljalleen miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
Tarkista maku ja lisää muutama kierros pippuria myllystä. Halutessasi hienostella voit lorauttaa joukkoon vielä tilkan konjakkia.
Raasta juusto. Voitele leipäviipaleet ja ripota pintaan juustoraastetta. Kuorruta niitä leivinpaperin päällä pellillä uunin yläosassa 250 asteessa niin, että pinta saa kaunista väriä.
Annostele keitto ja nosta jokaiselle ruokailijalle keiton päälle kuorrutettu juustoleipä. Vaihtoehtoisesti voit jakaa valmiin keiton annoskulhoihin, nostaa juustoraasteella peitellyn leipäviipaleen annoksen päälle ja gratinoida leivän uunissa yhdessä keiton kanssa.

One thought on “Hävikistä hienoksi eli kuinka valmistaa kahden euron kasviksista aistikas ja elegantti ateria, osa 1: pitkään haudutettu sipulikeitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s