Hävikistä hienoksi eli kuinka valmistaa kahden euron kasviksista aistikas ja elegantti ateria, osa 2: punajuuripyörykät ja hunajaglaseerattu fenkoli

Viimeistelläkseni edellisessä postauksessani aloittamani tarinan kahden euron kasvisateriasta esittelen nyt tuolloin mainitut punajuuripyörykät ja niiden kumppaniksi mainiosti sopivan hunajaglaseeratun fenkolin. Kun pyöryköiden toiselle rinnalle valmistaa vielä simppelin jogurttikastikkeen, alkaa koossa olla melko lailla oivallinen kokonaisuus, jota halutessaan voi täydentää vaikkapa perunamuusilla. Alkuruoaksi pitkään haudutettua sipulikeittoa ja se on siinä, kerrassaan ihastuttava kasvisateria.

P.S. Hunajaglaseeraus lienee helpoin tapa tutustua fenkoliin, mikäli se ei kuulu ensisijaisiin suosikkeihin. Itse pidän fenkolista toki muutenkin mutta väittäisin, että hunajalla glaseerattuna se maistuu niillekin, jotka muuten suhtautuvat fenkoliin varauksella. Glaseeraus ei kuitenkaan jyrää fenkolin omalaatuista makua, ainoastaan tekee siitä helpommin lähestyttävän.

Punajuuri-soijarouhepyörykät

4 annosta

250 g punajuuria
2,5 dl tummaa soijarouhetta
1 kasvisliemikuutio
2,5 dl kiehuvaa vettä
1 pieni punasipuli
0,5 dl kaurakermaa
1 dl korppujauhoja
2 tl timjamia
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
öljyä paistamiseen

Lisäksi:
jogurttikastiketta
perunamuusia

Kuori punajuuret ja keitä ne lähes pehmeiksi. Laita sillä välin soijarouhe turpoamaan kasvisliemellä maustettuun veteen.
Hienonna sipuli ja kuullota se pannulla öljyssä pehmeäksi ja läpikuultavaksi. Anna jäähtyä hiukan.
Raasta keitetyt punajuuret, kun ne ovat hiukan jäähtyneet.
Sekoita yhteen punajuuriraaste, turvotettu soijarouhe, kuullotettu sipuli, kaurakerma, korppujauhot ja mausteet. Sekoita pyörykkätaikinasta käsin tasainen massa. Laita massa jääkaappiin vetäytymään noin puoleksi tunniksi.
Pyörittele massasta pyöryköitä ja paista ne pannulla öljyssä kauniin värisiksi. Älä paista pyöryköitä liian kuumalla pannulla, jotta ne ehtivät kypsyä sisältäkin.
Tarjoile esimerkiksi jogurttikastikkeen ja perunamuusin kera.

Hunajaglaseeratut fenkolit

2 isoa fenkolia
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1 tl kuminaa
suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:
aiolia

Leikkaa fenkolit ensin puoliksi ja sitten sentin paksuisiksi siivuiksi.
Kuumenna paistinpannussa voi sekä öljy ja kypsennä fenkolisiivut kauniin värisiksi molemmin puolin. Anna niiden myös hieman pehmetä.
Kun siivut ovat tältä osin valmiit, siirrä ne sivuun odottamaan ja lisää pannulle nokare voita, hunaja ja kumina. Anna kuminan ja hunajan maustaa voita muutama minuutti ennen kuin palautat fenkolit takaisin pannulle. Paista fenkoleita vielä muutama minuutti molemmin puolin.
Tarjoile aiolin kera.

Jätä kommentti