Uunissa paahdetut ja tomaattimurskaksi keitetyt: pari paikkaa parhaat päivänsä nähneille (kirsikka)tomaateille

Liekö mielikuvituksen tuotetta vai totta, mutta pastakastike tai muut tomaattijohdannaiset ruoat itse tehdystä tomaattimurskasta, maistuvat aina asteen paremmilta. Näinpä olenkin silloin tällöin ruvennut keittelemään tomaattimurskaa itse. Toinen vaihtoehto käyttää (jo parhaat päivänsä nähneitä) tomaatteja on paahtaa niitä uunissa. Molemmat valmistustavat vaativat onnistuakseen ainoastaan muutaman ainesosan, uunissa paahdetut tomaatit sen lisäksi jonkin verran aikaa.

Näitä reseptejä kannattaa ilman muuta kokeilla. Uunissa paahdetut kirsikkatomaatit ovat makeita ja syvän makuisia, valmiita syötäviksi ihan sellaisenaan vaikkapa liharuokien lisukkeena tai juuston, kuten mozzarellan tai fetan kumppanina. Toki niistä voi halutessaan myös jatkaa esimerkiksi simppelin, mutta vallan maukkaan pastakastikkeen. Tomaattimurskasta voi tietysti johtaa lähes mitä vaan ja tarvittaessa myös pakastaa sitä.

Paahdetut kirsikkatomaatit

500 g kirsikkatomaatteja
0,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
4-5 timjamin oksaa
suolaa ja mustapippuria

Pese tomaatit ja asettele ne uunipellille.
Kaada öljy tomaateille.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi tomaattien sekaan.
Nosta timjamin oksat päällimmäiseksi.
Mausta hyppysellisellä suolaa ja mustapippuria.
Kääntele tomaatteja hiukan, että mausteet ja öljy sekoittuvat.
Paahda 150-asteisessa uunissa noin tunnin verran, ehkä pidempäänkin. Tavoittele kuvassa näkyvää rypistynyttä pintaa, joka kertoo tomaattien tulleen ihastuttavan makeiksi.

Tomaattimurska

1 kg tomaatteja
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
0,5 rkl sokeria
0,75 tl suolaa
0,5 rkl valkoviinietikkaa

Poista tomaateista kannat ja leikkaa neljään osaan, kirsikkatomaatit voit puolittaa. Kuori ja lohko sipulit.
Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja paista sipuleita ja tomaatteja pari minuuttia. Lisää sokeri, suola sekä etikka ja keitä murskaa keskilämmöllä ilman kantta noin puoli tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.
Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta murska sauvasekoittimella. Joukkoon saa jäädä sattumia.

4 vastausta artikkeliin “Uunissa paahdetut ja tomaattimurskaksi keitetyt: pari paikkaa parhaat päivänsä nähneille (kirsikka)tomaateille

Jätä kommentti