Lyttyjuurekset ja lehtikaaligremolata

Opin vähän aikaa sitten uuden termin, varastokasvikset. Varastokasviksilla tarkoitetaan erilaisia kotimaisia juureksia, kaaleja ja perunoita, jotka säilyvät koko talven yli ja pelastavat näin meidät suomalaiset pitkältä talvikaudelta, kun mikään ei ole satokaudessa, eikä ulkona kasva mitään. Varastokasviksia suosimalla myös me suomalaiset voimme siis noudattaa satokausiajattelua ympäri vuoden.

Yksi juuressuosikeistani, palsternakka, soveltuu erityisen hyvin uunijuureksiin. Suurin osa sen maun synnyttävistä öljyistä on sen kuoressa, joten palsternakka kannattaa useimmiten jättää kuorimatta. Seuraavaksi esittelen teille lyttyjuurekset, joihin alkuperäisestä ideasta poiketen tein gremolatan lehtikaalista. Juureksista tuli huippuhyviä, valkosipulisia ja sitruunaisia, sellaisia, joita tekee ilman muuta mieli tehdä uudestaan. Itse laitoin palsternakan seuraksi uuniin perunaa, mutta sitä en välttämättä suosittele. Ne nimittäin hajoilivat aika lailla. Kannattaa siis valita mieluummin vaikkapa palsternakkaa, juurikkaita ja maa-artisokkaa.

Kuten sanottua, tulen varmasti palaamaan ohjeen pariin ja suosittelen tekemään samoin. Jo lehtikaaligremolata itsessään kannattaa ilman muuta testata, sitä voisi mainiosti hyödyntää toisenlaisiinkin yhteyksiin.

Lyttyjuurekset ja lehtikaaligremolata

4 annosta

1 kg kasviksia (esim. puna-, kelta- tai raitajuuria, maa-artisokkaa, palsternakkaa)
2 rkl oliiviöljyä

Lehtikaaligremolata:
2 valkosipulinkynttä
3-4 lehtikaalin lehteä
1 sitruuna
1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Pese juurekset huolellisesti. Poista mahdolliset huonot kohdat. Isommat kannattaa leikata 2-3 osaan.
Laita puna-, raita- ja keltajuuret pellille leivinpaperin päälle. Pirskota päälle öljyä. Paahda ensin 200-asteisessa uunissa 30 min. Ota pelti uunista ja lisää muut juurekset. Pirskota päälle öljyä, nosta takaisin uuniin ja jatka paahtamista vielä noin 30 min. tai kunnes juurekset ovat kypsiä.
Juuresten kypsyessä valmista gremolata. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista lehtikaalin lehdistä kova lehtiruoti ja hienonna lehdet. Laita lehtikaali ja valkosipuli kulhoon. Pese sitruuna. Raasta sen kuori ja purista mehu. Lisää kuori sekä mehu kulhoon. Lisää vielä öljy, suola ja pippuri. Sekoita.
Ota juurekset uunista. Litistä niitä sopivasti esimerkiksi lihanuijalla tai puhtaan kasarin pohjalla. Valele litistetyt juurekset lehtikaaligremolatalla ja paahda uunissa vielä 15 min.

Jätä kommentti