Sesongissa just nyt: nippusipuli – tee siitä piirakka, johon nippu uppoaa varsineen päivineen

Kesäisen hevi-tiskin kulmakiviä suomalaisessa ruokakaupassa ovat ilman muuta varhaisperunat, kesäporkkanat ja nippusipulit. Kun niitä on tarjolla, tietää että on kesä. Näinpä tällä kertaa piirakkaohje, johon uppoaa kokonainen sipulinippu, aina tyvestä varteen.
Reseptin täytteeseen vakoilin pienin muutoksin Maku-lehden Mika Rimpiseltä, piirakan pohja on tehty jälleen omalla luottoreseptilläni, jota käytän lähes aina suolaisia piirakoita tehdessäni.

Nippusipulipiirakka

Vuoallinen (ø 24-26 cm)

Pohja:
0,5 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpylä-/ruisjauhoja
(Tai jotain muita jauhoja, ”pussinpohjapiirakoista” tulee usein parhaita.)
100 g voita
1,5 dl juustoraastetta

Täyte:
1 nippu (noin 250 g) kesäsipulia varsineen
1 rkl voita
200 g kermaviiliä
100 g fetajuustoa
1 kananmuna
1 tl kuivattua/0,5 ruukkua tuoretta basilikaa
0,25 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5-1 rkl juoksevaa hunajaa

Aloita pohjataikinasta. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Kuutioi voi ja nypi se jauhojen ja juustoraasteen kanssa kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin voideltuun vuokaan.
Hienonna sipulien vihreät varret, puolita sipuliosat. Paista sipulinpuolikkaita pannulla voissa hetki, siirrä sivuun odottamaan. Pehmitä myös vihreitä osia hetki pannulla.
Yhdistä kulhossa kermaviili, murennettu feta ja kananmuna. Mausta basilikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää sipulinvarret ja sekoita. Kaada seos pohjan päälle vuokaan. Asettele päälle halkaistut sipulit ja sivele niiden pinnalle hunajaa.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 min. tai kunnes piirakka on kypsä ja saanut kauniin värin. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Jätä kommentti