Kahden kaalin keitto, täyteläisen samettinen alkuruokasuosikki

Yksi lemppareistani ovat erilaiset sosekeitot. Niitä tulen valmistaneeksi oikeastaan viikoittain. Valmistus ei vaadi paljon aikaa tai vaivaa ja vaihtoehtoja on lukuisia. Sosekeitot ovat myös oiva tapa tyhjentää jääkaappia parhaat päivänsä nähneistä kasviksista ja muista jämistä, kuten kermoista tai juustoista. Ne kestävät hyvin myös pakastusta ja tykkäänkin pakastaa niitä pieniin annoksiin. Ihan tavallinenkin lounas muuttuu nimittäin paljon mielenkiintoisemmaksi, kun sen aloittaa pienellä annoksella alkukeittoa. Itse teen näin harva se päivä.

Tällä kertaa valmistin kahden kaalin keittoa, jonka parsakaali värjäsi ihastuttavan vihreäksi ja johon kukkakaali toi samettisuutta niin makuun kuin koostumukseenkin. Täyteläisyyttä tuomaan valittu sulatejuusto on aina varma valinta ja tälläkin kertaa sain tuntea tyytyväisyyttä keitosta maistellessani. Niin hyvää ja helppoa.

Kukkakaali-parsakaalikeitto

4 annosta

400 g kukkakaalia
300 g parsakaalia
100 g purjoa
1 rkl + 1 rkl rypsiöljyä
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
100 g sulatejuustoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Pinnalle:
muutama kukka- ja parsakaalin kukinto

Pese ja paloittele kaalit. Jätä osa nupuista sivuun keiton koristelua varten. Leikkaa kaalien varret pieniksi kuutioiksi ja kukinnot paloiksi.
Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo. Kuullota purjo ja kaalit öljyssä kattilassa.
Lisää vesi ja liemikuutiot kattilaan. Keitä kaalit pehmeiksi, palojen koosta riippuen noin 10 min.
Keiton kiehuessa siivuta sivuun jätetyt kaalien kukinnot ohuiksi viipaleiksi ja paista niihin paistinpannulla öljyssä nätti pinta.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää sulatejuusto, suola ja pippuri. Kuumenna kunnes juusto liukenee keittoon. Jaa keitto lautasille ja koristele paistetuilla kukinnoilla.
Tarjoile alkuruokana tai pääruokana leivän kera.

Jätä kommentti