Supersuosikki kasvisversiona: lehtikaali-aurinkokuivattu tomaattipiirakka

Kun tapasin lehtikaalin, se ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä. Vaikka yleisesti ottaen pidän kaikista kaaleista, lehtikaali ei ensi alkuun onnistunut vakuuttamaan. Sitten tuli eräs piirakka. Se muutti suhteemme täysin.

Minut lehtikaalin saloihin opastanut piirakka on melko yksinkertainen. Siinä päätähtinä loistavat lehtikaali ja pekoni. Koska resepti on yksi blogini suosituimmista, päätin vihdoin jakaa siitä myös kasvisversion, sillä pyrin yleisesti ottaen vähentämään lihan käyttöä ja olen muutenkin sitä mieltä, että suolaiset piirakat toimivat parhaiten, kun ne tehdään kasviksista. Tällä kertaa pekonin korvasi aurinkokuivattu tomaatti. Piirakka toimi erinomaisesti näinkin ja näin ollen voin mainiosti suositella myös kasvissyöjiä tarttumaan reseptiin.

Lehtikaali-aurinkokuivattu tomaattipiirakka

Vuoallinen (ø 24-26 cm)

Pohja:
0,5 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpylä-/ruisjauhoja
(Tai jotain muita jauhoja, ”pussinpohjapiirakoista” tulee usein parhaita.)
100 g voita
1,5 dl juustoraastetta

Täyte:
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 sipuli
100 g lehtikaalia
1 valkosipulinkynsi
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
2 dl vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental, Gruyère)
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

Aloita pohjataikinasta. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Kuutioi voi ja nypi se jauhojen ja juustoraasteen kanssa kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin voideltuun vuokaan.
Pilko aurinkokuivatut tomaatit, kuori ja silppua sipuli. Poista huuhdelluista lehtikaalin lehdistä lehtiruoti ja pilko sopivan kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
Kaada tilkka aurinkokuivattujen tomaattien öljyä pannulle ja kuullota siinä hetki sipulia. Lisää valkosipuli, lehtikaali sekä tomaatit ja kuullota vielä muutama minuutti.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Lisää joukkoon ruokakerma ja juustoraaste. Mausta mustapippurilla ja suolalla, sekoita hyvin. Kaada seos tasaisesti piirakkavuokaan.
Sirottele lehtikaali-tomaattiseos piirakan pinnalle.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 min. tai kunnes piirakka on kypsä ja saanut kauniin värin. Muista kuitenkin tarkkailla sen pintaa ja peitä tarvittaessa foliolla, jos se tummuu liikaa. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Jätä kommentti