Estetään yhdessä kukkakaalikriisiä -piirakka

Koska kotimaiset kukkakaalit ovat pilaantumassa pelloille ja uhkaa aiheutua suuri kukkakaalikriisi, haluan ilman muuta jakaa tähän hätään edes yhden kukkakaaliteemaisen reseptin. Seuraava kukkakaalipiirakka ei ole se paras vaihtoehto, kun etsitään reseptiä suuren kaalimäärän käyttämiseksi. Sen sijaan siihen käytetään hieman poikkeavaan tapaan myös kukkakaalin lehdet, joten hävikkiä ei jää lähes laisinkaan. Tästä nimi maukkaalle piirakalle, jota suosittelen ilman muuta kokeilemaan. Ostamalla edes yhden kukkakaalin autat viljelijöitä ikävässä tilanteessa, joten kannattaa tehdä se jo tänään.

Kolmen juuston kukkakaalipiirakka

Vuoallinen (ø 24-26 cm)

Pohja:
0,5 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sämpylä-/ruisjauhoja
(Tai jotain muita jauhoja, ”pussinpohjapiirakoista” tulee usein parhaita.)
100 g voita
1,5 dl juustoraastetta

Täyte:
1 sipuli
1 kukkakaalin lehdet (noin 100 g)
30 g voita
100 g kukkakaalia
0,5 dl vehnäjauhoja
0,25 tl muskottipähkinää
1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
0,25 tl kuivattua chiliä
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
1 dl kasvislientä
200 g ranskankermaa (turkkilainen jogurtti toimii myös hyvin hieman kevyempänä vaihtoehtona)
30 g kovaa cheddarjuustoa
30 g parmesaania
30 g fetajuustoa

Aloita pohjataikinasta. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Kuutioi voi ja nypi se jauhojen ja juustoraasteen kanssa kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin voideltuun vuokaan.
Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli, huuhtele ja hienonna kukkakaalin lehdet. Kuullota molempia voissa pannulla noin 5 min.
Irrota kukkakaalin kukat ja viipaloi ne. Sekoita jauho, muskotti, timjami, chili, suola ja pippuri keskenään. Kaada mausteseos kukkakaaliviipaleiden kanssa tilavaan pussiin tai kannelliseen astiaan, sulje pussi ja ravistele hyvin. Lisää pussin sisältö paistinpannuun sipulin ja kukkakaalin lehtien joukkoon ja sekoita.
Kuumenna kasvisliemi. Lisää liemi ja ranskankerma pannuun ja hauduta noin 5 min. Raasta juustot hienoksi ja murustele feta. Lisää juustot kasvisten joukkoon, sekoita, sammuta liesi ja jätä juustot sulamaan. Anna täytteen jäähtyä haaleaksi ja täytä vuoka kukkakaali-juustoseoksella.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 20-25 min. Tarjoa lämpimänä.

2 vastausta artikkeliin “Estetään yhdessä kukkakaalikriisiä -piirakka

  1. Tätä pitää kokeilla. Nyt olikin edullisesti kukkakaalta kaupassa(alle 1€:n). Minulla olisi tässä linkki Valion sivuille, missä on kukkakaalipitsa. Olen pariin otteeseen tehnyt ja oli hyvää. Nyt ei muuta, kuin kukkakaalin ostoon kaupasta.😊https://www.valio.fi/reseptit/pizza-kukkakaalipohjalla/

    1. Kiva, että innostuit reseptistä. ☺️ Olen itsekin testaillut noita erilaisia kukkakaalipohjia. Lisäksi olen käyttänyt kukkakaalia esimerkiksi lasagnessa jauhelihan tilalta. Toimii hyvin sekin.

Jätä kommentti