Lihamureke tomaatti-fetatäytteellä ja paahdetut kirsikkatomaatit

Viime päivät ovat monesta syystä olleet hiukan tavallista täyteläisempiä. Töiden tekemistä ja arjen askareita on täytynyt rytmittää hieman tavallisesta poikkeavalla tavalla. Uusien juttujen keksiminen on jäänyt vähemmälle ja olen tehnyt paljon ihan tavallisia ruokia.

Yksi perinteisistä kotiruoista, jonka olen ihan päässyt unohtamaan, on lihamureke. Näin ehkä siitäkin syystä, että pyrin käyttämään jauhelihaa vain harvoin, mutta nyt mureketta teki pitkästä aikaa mieli. Lihamureke on mielestäni parasta täytettynä, joten tein sen tälläkin kertaa niin. Paistamisen lopussa viimeistelin sen ketsuppiglaseerauksella ja tarjoilin uunissa paahdettujen kirsikkatomaattien kera. Kerrassaan maukasta!

Lihamureke tomaatti-fetatäytteellä

6 annosta

1 sipuli
6 oksaa tuoretta/1 tl kuivattua timjamia
2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl maitoa
2 kananmunaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl sinappijauhetta
800 g jauhelihaa

Täyte:
6 aurinkokuivattua tomaattia
10 kirsikkatomaattia
200 g fetajuustoa

Glaseeraus:
(Kastikkeen määrä on suuri, mutta lopun voi käyttää kypsän murekkeen kanssa.)
0,8 dl ketsuppia
2 rkl dijonia
1 rkl tummaa sokeria
2 tl worcestershire-kastiketta
(1 tl chilikastiketta, esim. Tabascoa)

Kuori sipuli ja raasta se raastimen isoimmalla terällä isoon kulhoon. Nypi timjaminoksista lehdet ja lisää kulhoon ne tai kuivattu timjami. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, maito, kananmunat, suola, mustapippuri ja sinappijauhe. Lisää jauheliha ja vaivaa se hellästi käsin taikinan joukkoon.
Tee massasta leivinpaperin päälle noin 30 x 30 cm levy.
Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja kirsikkatomaatit. Levitä ne jauhelihalevyn keskelle ja murustele päälle feta. Käännä reunat täytteen päälle leivinpaperin avulla. Sulje sauma sormin. Aseta täytetty mureke pellille leivinpaperin päälle sauma alaspäin.
Paista mureketta 190-asteisen uunin keskitasolla noin 30 min. Valmista sillä välin glaseeraus: sekoita kulhossa ketsuppi, dijonsinappi, sokeri, worcestershire-kastike ja mahdollinen chilikastike.
Ota mureke uunista ja levitä glaseeraus sen päälle lastan tai sudin avulla. Laita mureke takaisin uuniin vielä noin 10 minuutiksi, kunnes kastike on karamellisoitunut ja mureke sisältä kypsää.
Anna murekkeen vetäytyä hetki ja leikkaa se viipaleiksi. Tarjoile paahdettujen kirsikkatomaattien (ohje alla) kera.

Paahdetut kirsikkatomaatit

500 g kirsikkatomaatteja
0,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
4-5 timjamin oksaa
suolaa ja mustapippuria

Pese tomaatit ja asettele ne uunipellille.
Kaada öljy tomaateille.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi tomaattien sekaan.
Nosta timjamin oksat päällimmäiseksi.
Mausta hyppysellisellä suolaa ja mustapippuria.
Kääntele tomaatteja hiukan, että mausteet ja öljy sekoittuvat.
Paahda 150-asteisessa uunissa noin tunnin verran, ehkä pidempäänkin. Tavoittele kuvassa näkyvää rypistynyttä pintaa, joka kertoo tomaattien tulleen ihastuttavan makeiksi.

Jätä kommentti