Kurpitsarisotto

Kuten olen useaan otteeseen tullut viime viikkoina todenneeksi, olen tällä kaudella tutustunut erityisen hyvin erilaisiin kurpitsoihin. Koska juuri nyt eletään kurpitsajuhlien kovinta sesonkia, tarjoilen teille jälleen yhden aiheeseen kuuluvan reseptin.

Kurpitsarisotto herätti itsessäni ensialkuun pienen epäilyksen. Lopputulos oli kuitenkin mainio, voin ilman muuta suosittaa kokeilemaan. Kurpitsarisotto toimii ihan sellaisenaan, varsinkin jos lisukkeeksi paahtaa siemenet ja pikkelöi pienen määrän kurpitsaa. Mikään ei tietysti estä tarjoilemasta sitä vaikkapa kanan tai kalan kumppanina. Pääasia, että tarjoilee.

Resepti voi ensisilmäykseltä vaikuttaa monimutkaiselta, kun vaiheita ja komponentteja on muutama, mutta kurpitsarisoton voi mainiosti valmistaa myös arki-illan iloksi. Tee tällöin vaan pikkelöidyt kurpitsakuutiot ja paahdetut siemenet etukäteen. Ja muutenkin vinkkinä, Meal prepping eli ruoan esivalmistelu, todella kannattaa. Lasagne valmistuu pikana, kun jauhelihakastike on tehty jo etukäteen, kasvikset voi pilkkoa jo edellisenä iltana, mitä ikinä niistä valmistuukaan ja niin edelleen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, hyvin prepattu vielä sitäkin paremmin.

Kurpitsarisotto

4-6 annosta

700 g kurpitsaa
1 kasvisliemikuutio
4 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
8 dl kasvislientä
2-4 dl valkoviiniä maun mukaan (Viinin voit korvata 1 rkl valkoviinietikkaa.)
1 tl suolaa
mustapippuria
100 g parmesania (Tällä määrällä lopputulos on vallan juustoinen, ensi kerralla aion itse pienentää määrää hiukan. Kokeile.)
(loraus ruokakermaa)

Pikkelöidyt kurpitsakuutiot:
1 dl kurpitsaa (Voit erottaa määrän risottoon tulevasta kurpitsasta.)
0,75 dl vettä
0,5 dl etikkaa
0,25 dl sokeria
ripaus suolaa

Paahdetut kurpitsansiemenet:
2 dl kurpitsansiemeniä
1 rkl öljyä
ripaus suolaa

Halkaise ja kuori kurpitsa, kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Jos valmistat myös siemenet, erottele rihmat siemenistä ja huuhtele siemenet huolellisesti. Paloittele kurpitsa noin 2 cm:n kuutioiksi.
Koska risotto on parasta syödä tuoreena, aloita valmistamalla pikkelöidyt kurpitsakuutiot ja paahdetut siemenet. Ruoan valmistumisen nopeuttamiseksi voit hyvin valmistaa ne jo edellisenä päivänä.
Pikkelöityjä kurpitsakuutioita varten leikkaa edellä kuutioidusta kurpitsasta noin desilitran verran mahdollisimman pieniä kuutioita. Mittaa pieneen kattilaan vesi, etikka, sokeri ja suola. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Nosta pois liedeltä ja lisää kurpitsakuutiot kuumaan liemeen. Anna tekeytyä risoton valmistamisen ajan tai yön yli jääkaapissa.
Siemenet voit valmistaa joko uunissa tai pannulla. Kuivaa huuhdellut siemenet talouspaperilla. Uunissa valmistettaessa pyörittele joukkoon öljy ja kaada leivinpaperoidulle uunipellille. Paahda siemeniä 175-asteisessa uunissa 10–15 min. Vahdi siemeniä paiston ajan etteivät ne pääse palamaan. Mausta suolalla. Jos valmistat siemenet pannulla, paahda niitä öljyssä keskilämmöllä ja tarkkaille etteivät ne pääse palamaan. Mausta lopuksi suolalla.
Aloita risoton valmistus. Keitä edellä paloittelemasi 2 cm:n kurpitsakuutiot kypsiksi vedessä, johon on lisätty kasvisliemikuutio. Soseuta.
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kasarissa miedolla lämmöllä noin 5 min. Lisää pannulle risottoriisi. Paista hetki riisiä kasarissa, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Keitä samalla kasvisliemi omassa kattilassaan.
Kaada valkoviini kasariin ja anna sen imeytyä riisiin. Viinin imeydyttyä ala lisätä lämmintä kasvislientä noin desilitra kerrallaan riisin joukkoon. Pidä levy miedolla lämmöllä ja hämmennä hiljalleen koko ajan.
Jatka kasvisliemen lisäämistä, kunnes risotto on al dente eli pinnalta pehmeää, mutta sisältä vielä napakkaa, hieman pureskeltavaa. Tämä vie riisistä riippuen noin 15-25 min.
Raasta parmesan ja sekoita se risoton joukkoon. Jätä kuitenkin osa sivuun odottamaan ruokailuhetkeä. Sekoita joukkoon vielä kurpitsasose ja mahdollinen loraus ruokakermaa, jos haluat koostumuksesta vieläkin pehmeämmän.
Tarjoile mahdollisimman tuoreena. Lisää annosten päälle pikkelöityjä kurpitsakuutioita, paahdettuja kurpitsansiemeniä ja parmesanraastetta.

Jätä kommentti